Kategorie potravin
Výhodou rostlinných nápojů v porovnání s mlékem je nepřítomnost cholesterolu, laktózy a lepší složení tukové složky (menší množství nasycených mastných kyselin). Nevýhodou je neplnohodnotnost přítomných bílkovin a nižší obsah některých vitaminů a minerálních látek, zejména vápníku, pokud nejsou nápoje obohaceny. Tento nápoj neobsahuje téměř žádné bílkoviny, obsah tuku je také poměrně nízký, obsah sacharidů je oproti jiným nápojům vyšší. Je možné tento nápoj občas zařazovat do jídelníčku, nepřináší však mnoho příznivých živin. Složení: Voda, rýže* (16 %), slunečnicový olej lisovaný za studena*, vápenitá mořská řasa (Lithothammium calcereum) 0,3 %, přírodní vanilkové aroma, mořská sůl, zahušťovadlo: karobová moučka*. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Náhrada
Vhodnější jsou sójové nápoje, které obsahují více bílkovin a méně cukru. Vybírejte však nápoje prodávané v tekutém stavu a vyhněte se raději nápojům sušeným. Rostlinné nápoje jsou vhodné především pro jedince s laktózovou intolerancí nebo s alergií na mléčnou bílkovinu. Pro zdravého jedince je nutričně vhodnější mléko, které obsahuje kvalitnější bílkoviny a více vitaminů a využitelných minerálních látek.