Kategorie potravin
Výhodou sójových nápojů v porovnání s mlékem je nepřítomnost cholesterolu, laktózy a lepší složení tukové složky (menší množství nasycených mastných kyselin). Nevýhodou je neplnohodnotnost přítomných bílkovin a nižší obsah některých vitaminů a minerálních látek, zejména vápníku, pokud nejsou nápoje obohaceny. Tento nápoj je obohacený o inulin a vápník. Obsah tuku je poměrně nízký. Jedná se o ochucený nápoj, obsahuje proto poměrně velké množství přidaného cukru. Energetická hodnota je už poměrně vysoká, proto zařazujte tento nápoj do jídelníčku pouze výjimečně v malém množství.
Náhrada
Vhodnější jsou nápoje bez příchutě, které neobsahují tolik cukru. Sójové nápoje jsou vhodné především pro jedince s laktózovou intolerancí nebo s alergií na mléčnou bílkovinu. Pro zdravého jedince je nutričně vhodnější mléko, které obsahuje kvalitnější bílkoviny a více vitaminů a využitelných minerálních látek.