Kategorie potravin
Základními surovinami pro výrobu corn flakes je kukuřice, slad, cukr a sůl. Corn flakes jsou především bohatým zdrojem energie v podobě sacharidů (převážně škrobu) a ostatních živin obsahují jen malé množství. Obsahují jen velmi malé množství vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Nevýhodou je také vysoký glykemický index a vyšší obsah soli. Kukuřičné lupínky tedy slouží především jako rychlý zdroj energie bez přínosu výživově cenných látek, z těchto důvodů je není vhodné zejména při redukční dietě pravidelně zařazovat do jídelníčku.
Náhrada
Vhodnější alternativou jsou například Nestlé Fitness, jedná se o celozrnné lupínky, které obsahují více vlákniny, vitaminů a minerálních látek, mají také nižší glykemický index. Ještě vhodnější než lupínky jsou například ovesné vločky v kombinaci s oříšky a čerstvým ovocem nebo sypané směsi müsli, které mají co nejnižší podíl přidaného cukru.