Kategorie potravin
Kozí mléko se svým složením významně neliší od mléka kravského, rozdílnost je zejména chuťová, proto konzumujte takové mléko, které vám chutná nejvíce. Mléko má vysokou výživovou hodnotu, je zdrojem plnohodnotných bílkovin, vitaminů (A, D, B) a minerálních látek, především obsahuje vysoké množství dobře využitelného vápníku, dále je zdrojem jodu a zinku. Obsah tuku v plnotučném mléce je 3,5 %, jedná se o tuk s velkým množstvím nasycených mastných kyselin, díky vysokému obsahu mastných kyselin s krátkým a středním řetězcem je však velmi dobře stravitelný. Příznivě působí také obsah fosfolipidů. Obsah cholesterolu v mléce a mléčných výrobcích je závislý na obsahu tuku, čím tučnější výrobek, tím vyšší obsah cholesterolu. V plnotučném mléce je obsah cholesterolu ještě přijatelný. Plnotučné mléko má díky vyššímu obsahu tuku vyšší i energetickou hodnotu, proto ho nekonzumujte ve velkém množství.