Kategorie potravin
Chléb je především zdrojem sacharidů a menšího množství neplnohodnotných bílkovin, obsah tuku je nízký. U tohoto chleba sledujte složení a vybírejte celozrnný chléb. Tmavý chléb je často vyroben z nízkovymleté pšeničné mouky a tmavou barvu mu dodává jen barvivo (například slad). Obsah vlákniny a dalších příznivých látek však není v tomto chlebu o mnoho vyšší než u bílého chleba. V celozrnné variantě je přínosem vyšší obsah vlákniny a dalších příznivých látek. V přiměřeném množství můžete chléb konzumovat, pečivo je vždy vhodné doplnit nějakým zdrojem bílkovin a zeleninou.
Náhrada
Vybírejte celozrnný toustový chléb nebo jiné pečivo s co největším podílem celozrnné mouky. Takové pečivo obsahuje více příznivých látek a má nižší glykemický index.