- Autor: www.nehladu.cz
- Doba přípravy (min.): 30
- STOB recept
- Porce: 4.00
Tapioka je škrob z kořene manioku, je zdrojem omega 3 a omega 6 mastných kyselin a co je hlavní ... je z ní skvělý puding!
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Tapioca perly | 120 |
Mléko polotučné (1,5 % tuku) | 400 |
Vejce celé (syrové) | 110 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 35 |
Fíky | 60 |
Máslo čerstvé nesolené | 8 |
Cukr hnědý (řepný, třtinový) | 8 |
Energetická hodnota celkem: 4373 kJ
Bílkoviny (g): 27,
Tuky (g): 23,
Sacharidy (g): 178,
SAFA (g): 11,
Cukry (g): 72,
Vláknina (g): 3,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 1093 kJ
Bílkoviny (g): 6.8, Tuky (g): 5.8, Sacharidy (g): 44.5, SAFA (g): 2.8, Cukry (g): 18, Vláknina (g): 0.8, Sůl (g): 0.3
Postup přípravy
Tapioka se musí stejně jako luštěniny před vařením namočit. Nejlepší je nechat ji namočenou přes noc, ale postačí i 2-3 hodinky. Pak ji jednoduše zalijete mlékem a za stálého míchání přivedete k varu. Pokud použijete plnotučné mléko, nebo třeba husté kokosové, tak je potřeba zhruba 2 a půl hrnku. Pokud ale používáte mléko polotučné, nebo třeba rýžové, sojové, tak doporučuji spíš dva hrnky, aby vám puding zhoustl. Směs potom pořád mícháte a mícháte na nízké teplotě, zhruba 10 minut. Mezitím si ve vedlejší misce rozmícháte 2 vajíčka, do kterých přidáte pár lžic horké tapioky, aby se teplota vyrovnala a vajíčka se vám pak v tapioce "nezdrcla". Pak už je jen pomalu vlijete do tapioky, přidáte cukr a dál vaříte, mícháte a mícháte, dokud puding nezhoustne stejně jako to znáte u klasického pudingu. Pak už ho jen přelijete do mističek a necháte vychladnout. Já puding zkombinovala s karamelizovanými fíky, protože jsem je zrovna náhodou měla doma, ale určitě se hodí naprosto jakékoli ovoce, ovocné pyré, oříšky, cokoli vás napadne. Karamelizované fíky jsou také naprosto jednoduché a jejich příprava je rychlá. Nakrájíte je na malé kostičky nebo plátky, lehce je zakápnete citrónem a vyklopíte na pánev s rozehřátým máslem nebo olejem. Pak už je jen zasypete lžící cukru (v tomto případě preferuji třtinový, čistě kvůli hezčí vůni), mícháním je v něm obalíte a jen počkáte, až se cukr rozpustí a pak zase trošku ztuhne.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.