- Autor: Simmonska
- Doba přípravy (min.): 60
- Uživatelský recept
- Porce: 10.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Mouka pšeničná hladká | 100 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 60 |
Kypřící prášek do pečiva | 12 |
Máslo čerstvé nesolené | 60 |
Vejce celé (syrové) | 100 |
Tvaroh odtučněný průměr | 250 |
Ricotta | 200 |
Cukr vanilkový | 20 |
Ostružiny | 100 |
Čokoláda hořká 70 % průměr | 20 |
Energetická hodnota celkem: 7728 kJ
Bílkoviny (g): 73,
Tuky (g): 88,
Sacharidy (g): 185,
SAFA (g): 46,
Cukry (g): 107,
Vláknina (g): 12,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 773 kJ
Bílkoviny (g): 7.3, Tuky (g): 8.8, Sacharidy (g): 18.5, SAFA (g): 4.6, Cukry (g): 10.7, Vláknina (g): 1.2, Sůl (g): 0.1
Postup přípravy
Na těsto budeme potřebovat: - 100 g hladké mouky - 2 lžíce cukru krupice - 1 sáček prášku do pečiva - 60 g másla - 1 vejce Troubu předehřejeme na 180°C. Dortovou formu vysteleme pečícím papírem. V míse smícháme prosátou mouku s cukrem a kypřícím práškem. Přidáme máslo a rukou zpracujeme na hmotu podobnou drobence. Přidáme žloutek a pořádně propracujeme. Pokud se hmota stále drolí, přidáme dle potřeby bílek. Hladké těsto můžeme buď vyválet a vložit do formy, nebo rovnou "hroudu" vložit do formy a "namačkat" až ke krajům. Není potřeba těsto do těchto krajů zvedat a tvořit okrajek. Stačí, když budeme mít vystláno dno. Takto předpřipravený korpus dáme zapéct do trouby asi na 15 minut. Mezitím si připravíme nápň. Na náplň: - 1 nízkotučný tvaroh v alobalu - 1 balení sýru Ricotta - 1 vanilkový cukr - 1 vejce - cca 3 lžíce cukru krupice V míse rozmícháme dohladka všechny suroviny. Vzniklý krém natřeme na korpus, nazdobíme čerstvými ostružinami a dáme na 10-15 minut dopéct na 150°C. Po dopečení necháme trochu pochladnout a navrch nastrouháme hořkou čokoládu. Poté vložíme do ledničky, kde koláč necháme tak 2 hodiny a můžeme podávat. Usmívající se Já jsem při podávání zdobila ještě omáčkou připravenou tak, že jsem na vodní lázni v trošce mléka rozpustila tuk s čokoládou. Na závěr jsem vmíchala trochu krupice a nechala povařit. Je to vlastně taková lepší krupicová kaše, ale určitě se ke koláči hodí. Mrkající Její sladká čokoládová chuť kontrastuje se svěžestí samotného koláče.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.