- Autor: TerezaBenickova
- Doba přípravy (min.): 90
- STOB recept
- Porce: 4.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Mouka špaldová celozrnná | 400 |
Droždí čerstvé lisované | 20 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 5 |
Mléko polotučné (1,5 % tuku) | 250 |
Vejce celé (syrové) | 55 |
Borůvky | 300 |
Máslo čerstvé nesolené | 20 |
Energetická hodnota celkem: 8084 kJ
Bílkoviny (g): 73,
Tuky (g): 34,
Sacharidy (g): 321,
SAFA (g): 14,
Cukry (g): 41,
Vláknina (g): 44,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 2021 kJ
Bílkoviny (g): 18.3, Tuky (g): 8.5, Sacharidy (g): 80.3, SAFA (g): 3.5, Cukry (g): 10.3, Vláknina (g): 11, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Mouku prosejeme do mísy a uděláme v ní malý důlek. Do toho rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a trochu vlažného mléka. Necháme směs odstát asi 10 minut. Poté přidáme zbylé mléko, vejce a špetku soli a uhněteme těsto, které následně necháme asi hodinu odpočinout a vykynout. Těsto na pomoučeném povrchu vyválíme na asi centimetr tenký plát, ze kterého vykrojíme čtverce asi o velikosti dlaně. Do těchto čtverečků zabalíme vždy pár borůvek a vytvarujeme knedlík. Knedlíky vhazujeme do vroucí vody asi na 8 minut. Poté co je vyndáme je propíchneme špendlíkem, aby z nich vyšla pára a zůstaly hezky nadýchané. Knedlíky můžeme podávat s tvarohem či jogurtem, které dodají bílkoviny, a posypat dalšími borůvkami.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.