- Autor: www.nehladu.cz
- Doba přípravy (min.): 50
- STOB recept
- Porce: 2.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Citron | 20 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 3 |
Olej olivový | 16 |
Máslo čerstvé nesolené | 10 |
Kedlubna | 400 |
Cibule šalotka | 60 |
Mrkev | 150 |
Čočka velkozrnná (v suchém stavu) | 120 |
Tuňák (syrový) | 160 |
Dochucovadla:
sůl, pepř, rozmarýn
Energetická hodnota celkem: 4464 kJ
Bílkoviny (g): 77,
Tuky (g): 36,
Sacharidy (g): 111,
SAFA (g): 9,
Cukry (g): 30,
Vláknina (g): 33,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 2232 kJ
Bílkoviny (g): 38.5, Tuky (g): 18, Sacharidy (g): 55.5, SAFA (g): 4.5, Cukry (g): 15, Vláknina (g): 16.5, Sůl (g): 0.5
Postup přípravy
Nejprve dejte vařit čočku Beluga podle návodu. Poté oloupejte kedlubnu, nakrájejte ji na osminy a vložte do vroucí osolené vody. Vařte asi 15-20 minut do změknutí. Na pánvi rozpalte většinu olivového oleje vhodného pro tepelnou úpravu (ne panenského) a na malé kousky nakrájejte mrkev a šalotku, které následně orestujte. Přidejte špetku cukru. Až bude uvařená čočka, přidejte ji na pánev, směs zamíchejte, mírně osolte a opepřete a ještě chvíli restujte. Připravte si kedlubnové pyré tak, že rozmixujete uvařenou kedlubnu s máslem. Nepřidávejte vodu a není potřeba ani sůl. Posledním krokem je příprava steaku z tuňáka. Já ho připravovala na grilovací pánvi, ale možný je i klasický gril nebo pánev. Rozpalte tedy zbylou kapku oleje na pánvi na vyšší teplotu a přidejte lístky rozmarýnu. Maso z tuňáka jemně osolte a opečte asi 3 minuty z každé strany. Steak by měl být uvnitř alespoň z části syrový, jinak ztratí na kvalitě. Ozdobte citronem a větvičkou rozmarýnu.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.