- Autor: www.nehladu.cz
- Doba přípravy (min.): 60
- STOB recept
- Porce: 2.00
Platýs je poměrně dost cítit rybinou a někomu, kdo se snaží jíst ryby spíš proto, že jsou zdravé, ale teprve si na ně zvyká, bych ho asi nedoporučila. Dalším postřehem je to, že platýs sice vypadá obrovsky, ale z jedné ryby se pořádně nají tak jeden člověk. Ryba je placatá a má silnou kostru, takže obsahuje méně masa, než se zdá. Maso je však jemné, lehké a jak jsem už zmínila, hodně rybí.
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Platýz (syrový) | 300 |
Brambory pozdní | 400 |
Cuketa | 200 |
Rajčata | 200 |
Cibule | 100 |
Česnek | 8 |
Citron | 30 |
Olej olivový | 30 |
Dochucovadla:
sůl, tymián
Energetická hodnota celkem: 4058 kJ
Bílkoviny (g): 69,
Tuky (g): 35,
Sacharidy (g): 93,
SAFA (g): 6,
Cukry (g): 19,
Vláknina (g): 15,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 2029 kJ
Bílkoviny (g): 34.5, Tuky (g): 17.5, Sacharidy (g): 46.5, SAFA (g): 3, Cukry (g): 9.5, Vláknina (g): 7.5, Sůl (g): 0.5
Postup přípravy
Brambory nakrájejte na tenké plátky a rozprostřete na plech potřený olejem. Okořeňte oblíbeným kořením. Potřete brambory ještě olejem z vrchu a dejte péct na 180°C asi na 25 minut. Připravte si grilovanou zeleninu. Na (grilovací) pánvi rozpalte olej (rafinovaný olivový nebo řepkový) a osmahněte na něm tymián. Poté přidejte nakrájenou zeleninu a restujte asi 7 minut. Rybu před přípravou omyjte a jemně prořízněte kůži. Hlavu odstraňte. Osolte ji a připravte opět ideálně na grilovací pánvi, kterou potřete olejem. Tenká kůže má tendenci se trhat, proto jím nešetřete. Rybu pečte asi 5 minut z každé strany. Servírujte s citronem.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.