- Autor: Macatice
- Doba přípravy (min.): 60
- Uživatelský recept
- Porce: 30.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Bílek (syrový) | 105 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 200 |
Vlašské ořechy (nesolené) | 200 |
Máslo čerstvé nesolené | 100 |
Rum | 100 |
Piškoty tradiční | 150 |
Energetická hodnota celkem: 15465 kJ
Bílkoviny (g): 59,
Tuky (g): 211,
Sacharidy (g): 384,
SAFA (g): 63,
Cukry (g): 258,
Vláknina (g): 16,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 516 kJ
Bílkoviny (g): 2, Tuky (g): 7, Sacharidy (g): 12.8, SAFA (g): 2.1, Cukry (g): 8.6, Vláknina (g): 0.5, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Ořechy umeleme a smícháme se sypkým cukrem (cukru lze s úspěchem dát poloviční dávku). Vyšleháme sníh ze tří bílků (plus podle babského receptu špetka soli a lžička vody) a do něj opatrně vmícháme směs ořechů a cukru. Aby se sníh moc neslehl, je třeba ho nemíchat klasicky "vodorovně kolem svislé osy", ale spíše sníh ode dna nadzvedávat a překlápět (rotace kolem vodorovné osy), přičemž pomalu vsypáváme suchou směs. Malou lžičkou na plech uděláme malé bobky (jako malé kokosky) a pečeme ve velmi mírné troubě (spíše sušíme), možno i 14 dní předem. Náplň: Mleté piškoty postupně navlhčíme několika lžicemi rumu. Mnžství rumu v receptu je orientační, je třeba, aby směs byla vláčná, ne drobivá, ale taky ne, aby z ní po zmačknutí kapal rum. Asi jako kdyste z ní chtěli dělat kuličky. Je dobré nechat chvilku odležet. Pak vmíchat do trochu rozměklého másla (lze s úspěchem nahradit Florou nebo podobným roslinným margarínem). Ořechové "kokosky" slepujeme 1cm vrstvou asi 3 dny před Vánoci (nebo jiným plánovaným použitím). "Kokosky" jsou dobré i samotné - při pokojové teplotě v suchu jsou tvrdé a vydrží, ve vlhkém vzduchu (v zimě na balkoně) zvláční a změknou.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.