- Autor: Hanka Malkova
- STOB recept
- Porce: 4.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Sůl | 4 |
Mléko polotučné (1,5 % tuku) | 100 |
Brambory pozdní | 600 |
Hovězí vývar (čistý) | 1000 |
Chléb kváskový průměr | 60 |
Švestková povidla | 10 |
Rajský protlak | 40 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 10 |
Cibule | 190 |
Víno červené | 250 |
Česnek | 16 |
Celer bulva | 170 |
Mrkev | 170 |
Hovězí maso zadní průměr (syrové) | 480 |
Olej řepkový | 16 |
Dochucovadla:
sůl, pepř, jalovec, rozmarýn, bobkový list, citron, hmotnost hotového pokrmu 1350 g, na 100 g 530 kJ, B 9, T 4,5, S 11,3, SAFA 2, Cukry 3,5, Vláknina 1,6
Energetická hodnota celkem: 9122 kJ
Bílkoviny (g): 136,
Tuky (g): 66,
Sacharidy (g): 240,
SAFA (g): 22,
Cukry (g): 58,
Vláknina (g): 32,
Sůl (g): 17
Energetická hodnota na 1 porci: 2281 kJ
Bílkoviny (g): 34, Tuky (g): 16.5, Sacharidy (g): 60, SAFA (g): 5.5, Cukry (g): 14.5, Vláknina (g): 8, Sůl (g): 4.3
Postup přípravy
Maso nakrájíme na větší kostky, mrkev a celer očistíme a nakrájíme nahrubo. Zeleninu společně s masem dáme do mísy, přidáme rozetřený česnek, koření (celý pepř, jalovec, bobkový list, větvičky rozmarýnu) a zalijeme červeným vínem. Necháme v lednici naložené do druhého dne. Maso vyndáme na papírovou utěrku a lehce osušíme, osmahneme na oleji a vyndáme. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji, po chvíli přidáme i zeleninu (mrkev a celer) a opékáme. Přidáme na plátky nakrájený citron, lžíci cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme lžíci protlaku a povidel. Zalijeme vínem, vývarem (případně vodou) a osolíme. Přivedeme k varu a vložíme přiklopené do trouby rozehřáté na 160°C. Lze zahustit nadroleným chlebem. Pečeme cca 2-3 hodiny, až bude maso měkké, dle potřeby v průběhu podléváme. Na závěr dochutíme a dle potřeby zředíme vývarem nebo vodou. Podáváme se šťouchanými brambory nebo bramborovou kaší.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.