- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 80
- STOB recept
- Porce: 4.00
Recept byl certifikován logem Vím, co jím. www.vimcojim.cz
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Hovězí maso zadní průměr (syrové) | 360 |
Sůl | 6 |
Rajský protlak | 50 |
Rajčatové pyré | 450 |
Olej řepkový | 15 |
Mrkev | 220 |
Hovězí vývar (čistý) | 500 |
Cibule | 220 |
Celer bulva | 150 |
Vejce celé (syrové) | 55 |
Mléko čerstvé polotučné (1,5 % tuku) | 80 |
Česnek | 25 |
Pečivo celozrnné průměr | 40 |
Dochucovadla:
pepř, bobkový list, rozmarýn, tymián
Energetická hodnota celkem: 5944 kJ
Bílkoviny (g): 105,
Tuky (g): 53,
Sacharidy (g): 121,
SAFA (g): 17,
Cukry (g): 69,
Vláknina (g): 26,
Sůl (g): 15
Energetická hodnota na 1 porci: 1486 kJ
Bílkoviny (g): 26.3, Tuky (g): 13.3, Sacharidy (g): 30.3, SAFA (g): 4.3, Cukry (g): 17.3, Vláknina (g): 6.5, Sůl (g): 3.8
Postup přípravy
Zeleninu očistíme a nakrájíme na libovolně velké kousky. Ve větším kastrolu osmahneme nejprve cibuli, poté přidáme nakrájenou mrkev, celer a na plátky nakrájené tři stroužky česneku. Zeleninu zvolna restujeme, po chvíli přidáme koření a protlak. Poté podlijeme vývarem a přidáme rajčatové pyré. Vaříme na mírném plameni. Připravíme si masové kuličky. Celozrnné pečivo zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Maso nameleme a přidáme k rozmočenému pečivu, přidáme vejce, sůl, pepř a tymián a ručně propracujeme. Ze směsi tvarujeme malé kuličky a přidáme do omáčky. Dusíme pod pokličkou cca 45-60 minut. Omáčku dochutíme dle potřeby solí, pepřem a případně citronovou šťávou. Před podáváním můžeme posypat čerstvou petrželkou. Podáváme s bulgurem, rýží nebo bramborovou kaší.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.