- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 180
- STOB recept
- Porce: 4.00
Recept byl certifikován logem Vím, co jím. www.vimcojim.cz
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Sůl | 4 |
Jehněčí kýta (syrová) | 600 |
Cibule | 200 |
Mrkev | 350 |
Květák | 410 |
Česnek | 25 |
Brambory rané | 800 |
Olej řepkový | 8 |
Dochucovadla:
pepř, rozmarýn
Energetická hodnota celkem: 7585 kJ
Bílkoviny (g): 154,
Tuky (g): 45,
Sacharidy (g): 185,
SAFA (g): 15,
Cukry (g): 52,
Vláknina (g): 36,
Sůl (g): 7
Energetická hodnota na 1 porci: 1896 kJ
Bílkoviny (g): 38.5, Tuky (g): 11.3, Sacharidy (g): 46.3, SAFA (g): 3.8, Cukry (g): 13, Vláknina (g): 9, Sůl (g): 1.8
Postup přípravy
Zeleninu očistěte a nakrájejte, dejte do pekáče nebo hrnce vhodného na pečení. Maso omyjte a položte na zeleninu. Vše osolte, opepřete, přidejte rozmarýn a drcený česnek. Lehce podlijte vodou nebo vývarem a pečte přiklopené na nižší teplotu (cca 150 °C) do změknutí (dle velikosti masa cca 2-3 hodiny). Poté odklopte a ještě krátce zapečte při vyšší teplotě, aby maso získalo požadovanou barvu. Brambory omyjte, oškrábejte (nové brambory můžete nechat i se slupkou) a nakrájejte na tenké plátky. Brambory osolte, přidejte trochu oleje a rozmarýnu a promíchejte. Pečte na plechu dozlatova. Hotové brambory můžete ještě zasypat čerstvou petrželkou. Kýtu lze podávat i s vařenými brambory nebo bramborovu kaší. (Poznámka: hmotnost hotového masa 350 g, hmotnost hotové zeleniny 760 g)
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Je to jen doplňující poznámka pro snažší zapisování, když si odvažujeme hotové jídlo, abychom lépe odhadli porci. Není na to u receptu žádná kolonka, ale aby to nemátlo, tak jsem to přesunula do postupu.
- oh, ok, trapas, děkuji za vysvětlení, já hledal kořenící směsky na internetu (kde je ten smajlík, co se plácá do čela teď, když ho potřebuji :D)