- Autor: Dieta-Davidek
- Doba přípravy (min.): 30
- Uživatelský recept
- Porce: 1.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Celer bulva | 500 |
Dochucovadla:
1 větší celer nebo 2 menší 3 lžíce olivového oleje mořská sůl koření podle chuti - mletá paprika, grilovací koření, kmín, sušený česnek atd. voda
Energetická hodnota celkem: 650 kJ
Bílkoviny (g): 8,
Tuky (g): 2,
Sacharidy (g): 30,
SAFA (g): 1,
Cukry (g): 10,
Vláknina (g): 20,
Sůl (g): 1
Postup přípravy
Když slyšíte slovo hranolky, asi si okamžitě představíte kalorickou smaženou přílohu. Co tak, že byste si připravili zdravou variantu? Chutné, zdravé a zároveň netradiční to jsou celerové hranolky. Ne, že by tento pokrm dříve nikdo neznal, ale na výsluní se znovu dostal díky Antónií Mačingové a jejím knihám na zaručené hubnutí. Právě celerové hranolky tam zaujímaly své místo. Pokud jste je ještě nedělali, připravte si je. Bojíte-li se celeru, je to zbytečné, téměř vůbec v nich nejde cítit. Postup: 1. Nejprve oloupeme celer a pak ho pořádně omyjeme. 2. Podle potřeby můžeme seříznout zakulacený vršek, aby se celer dobře nakrájel na plátky. 3. Následně jej nakrájíme na centimetrové plátky a ty pak nakrájíme na hranolky. 4. Mezitím dáme vařit vodu se solí, až bude vařit, vsypeme tam hranolky. 5. Ve vodě je vaříme necelé dvě minuty, poté je scedíme. 6. Snažíme se z nich odstranit co nejvíce vody a pak je vhodíme do mísy. 7. V míse je promísíme s olejem, solí a vybraným kořením. 8. Plech vyložíme pečicím papírem a něj umístíme hranolky. Můžeme je dát i přímo na plech. 9. Troubu vyhřejeme na 220°C a vložíme plech do trouby. 10. Celerové hranolky pečeme 20 - 25 minut. Během pečení v troubě je třikrát promícháme. 11. Poté je můžeme podávat jako přílohu k masu či jinému obědu nebo jen tak k mlsání třeba s dipem.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.