- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 40
- STOB recept
- Porce: 2.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Mléko čerstvé polotučné (1,5 % tuku) | 100 |
Smetana zakysaná 12% | 50 |
Máslo čerstvé nesolené | 8 |
Žampiony | 240 |
Brambory (syrové) | 250 |
Celer bulva | 250 |
Olej řepkový | 8 |
Vepřová panenka (syrová) | 300 |
Petržel - nať | 15 |
Sůl | 2 |
Energetická hodnota celkem: 3878 kJ
Bílkoviny (g): 82,
Tuky (g): 36,
Sacharidy (g): 70,
SAFA (g): 15,
Cukry (g): 19,
Vláknina (g): 19,
Sůl (g): 3
Energetická hodnota na 1 porci: 1939 kJ
Bílkoviny (g): 41, Tuky (g): 18, Sacharidy (g): 35, SAFA (g): 7.5, Cukry (g): 9.5, Vláknina (g): 9.5, Sůl (g): 1.5
Postup přípravy
Vepřovou panenku očistíme, osolíme a nakrájíme na větší kousky (válečky). Takto připravenou panenku opečeme ze všech stran na pánvi, poté přemístíme do trouby a dopékáme cca 20 min na 120 °C. Před servírováním necháme panenku chvíli odpočinout v alobalu, poté nakrájíme na plátky. Očištěný celer a brambory uvaříme společně v osolené vodě do měkka, slijeme, přidáme máslo, mléko a vše společně rozšleháme na jemnou kaši. Žampiony překrájíme a opečeme na troše oleje (cca 3-5 min), na závěr osolíme, přidáme nasekanou petrželku a můžeme zjemnit trochou zakysané smetany. Žampiony můžeme nahradit i jinými houbami, které nasbíráme v lese, jen je potřeba je déle dusit.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.