- Autor: Dasa53
- Doba přípravy (min.): 15
- Uživatelský recept
- Porce: 1.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Kalamáry (syrové) | 150 |
Těstoviny uvařené (solené) | 150 |
Špenát | 125 |
Olej olivový | 5 |
Dochucovadla:
chilli, pepř, suché bílé víno
Energetická hodnota celkem: 1868 kJ
Bílkoviny (g): 35,
Tuky (g): 9,
Sacharidy (g): 56,
SAFA (g): 2,
Cukry (g): 4,
Vláknina (g): 5,
Sůl (g): 1
Postup přípravy
Jako první si dáme vařit vodu na těstoviny, kterou řádně osolíme. Pak očistíme kalamáry tak, že je omyjeme pod tekoucí vodou, oddělíme tělo, hlavu a chapadla (máme tedy tři části z každého kusu), z těla vytáhneme kost s vnitřnostmi, z hlavy vytlačíme kůstku. Těla nakrájíme na kroužky ca 1 cm, hlavy necháme celé a chapadla též. Na rozpálenou pánev nalijeme olivový olej a dáme do něj nejprve na drobno pokrájenou cibulku (může být i jarní) a po zesklovatění přidáme na minutu nebo dvě plátky česneku a chilli papričky (bez jader, pokud nechcete hodně pálivé jídlo). Na pánev přidáme kousky kalamárů a prudce orestujeme. Podlijeme asi 0,5 - 1 dl suchého bílého vína a necháme ho rychle odpařit, pak stáhneme příkon na minimum, osolíme, opepříme a přiklopíme pánev poklicí na ca 5-10 minut (kalamáry změní barvu). Mezi tím si vhodíme do vařící vody čerstvé těstoviny a vaříme je asi 2-4 minuty (POZOR! jsou mnohem rychleji vařené, než sušené). Nakonec přidáme na pánev čerstvý opraný baby špenát a necháme ho jen zavadnout asi minutu pod poklicí. Slijeme malou část vody z těstovin do pánve, aby se udělala omáčka, slijeme těstoviny do cedníku/děrované misky a vložíme je do pánve. Vše promícháme a necháme pod poklicí asi minutu spojit chutě. Nandaváme na hluboký talíř.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.