TOPlist
Sledujte nás:

Všechny recepty STOB najdete také v programu Sebekoučink!

Kaštanová zeleninová polévka

Zpět
  • Autor: Hanka Malkova
  • Doba přípravy (min.): 90
  • STOB recept
  • Porce: 6.00

Kaštany se řadí mezi ořechy, nicméně oproti ostatním ořechům se složením velmi liší. Zatímco klasické ořechy obsahují hodně tuku a musíte tak pečlivě hlídat snědené množství, kaštany neobsahují tuk téměř žádný. Kaštany obsahují přirozeně určité množství cukru, proto počítejte s tím, že i polévka bude mít trochu nasládlou chuť.

Ingredience

Dochucovadla:

bobkový list, zázvor, rozmarýn

Energetická hodnota celkem: 5493 kJ

Bílkoviny (g): 38, Tuky (g): 38, Sacharidy (g): 191, SAFA (g): 11, Cukry (g): 59, Vláknina (g): 37, Sůl (g): 7

Energetická hodnota na 1 porci: 916 kJ

Bílkoviny (g): 6.3, Tuky (g): 6.3, Sacharidy (g): 31.8, SAFA (g): 1.8, Cukry (g): 9.8, Vláknina (g): 6.2, Sůl (g): 1.2

Postup přípravy

Nejprve si upečeme kaštany. Kaštany nařízneme do kříže a pečeme na plechu v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 25 minut. Ještě teplé kaštany oloupeme a překrojíme dle velikosti na poloviny nebo čtvrtiny. Pokud bychom chtěli tento krok urychlit, lze koupit už hotové pečené nebo předvařené kaštany. Zeleninu si očistíme a nakrájíme. Nejprve v hrnci orestujeme na drobno nakrájenou cibulku, po chvíli přidáme i na půl kolečka nakrájenou mrkev, petržel, pokrájený česnek a celer. Přidáme i koření (bobkový list, rozmarýn a sušený zázvor) a chvíli restujeme. Poté přidáme oloupané a nakrájené brambory a kaštany, zalijeme vývarem (zeleninovým nebo masovým), přidáme trochu mléka, dle chuti osolíme a vaříme cca 30 minut, dokud nejsou brambory a zelenina měkké. Cca polovinu polévky a koření odebereme stranou, zbylou polévku rozmixujeme do hladkého krému a opět vrátíme odebranou část. Pokud bychom chtěli mít krémovou polévku, lze rozmixovat celé. Pro zvýšení podílu bílkovin lze do polévky v závěru přidat vajíčko, rozmíchat a chvíli provařit. Hmotnost hotového pokrmu 2000 g, na 100 g 275 kJ.

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři