- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 90
- STOB recept
- Porce: 6.00
Kaštany se řadí mezi ořechy, nicméně oproti ostatním ořechům se složením velmi liší. Zatímco klasické ořechy obsahují hodně tuku a musíte tak pečlivě hlídat snědené množství, kaštany neobsahují tuk téměř žádný. Kaštany obsahují přirozeně určité množství cukru, proto počítejte s tím, že i polévka bude mít trochu nasládlou chuť.
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Vývar masový | 800 |
Petržel - kořen | 100 |
Olej řepkový | 12 |
Mrkev | 200 |
Mléko čerstvé polotučné (1,5 % tuku) | 300 |
Kaštany | 250 |
Česnek | 10 |
Cibule | 200 |
Celer řapíkatý | 150 |
Brambory (syrové) | 250 |
Sůl | 4 |
Dochucovadla:
bobkový list, zázvor, rozmarýn
Energetická hodnota celkem: 5493 kJ
Bílkoviny (g): 38,
Tuky (g): 38,
Sacharidy (g): 191,
SAFA (g): 11,
Cukry (g): 59,
Vláknina (g): 37,
Sůl (g): 7
Energetická hodnota na 1 porci: 916 kJ
Bílkoviny (g): 6.3, Tuky (g): 6.3, Sacharidy (g): 31.8, SAFA (g): 1.8, Cukry (g): 9.8, Vláknina (g): 6.2, Sůl (g): 1.2
Postup přípravy
Nejprve si upečeme kaštany. Kaštany nařízneme do kříže a pečeme na plechu v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 25 minut. Ještě teplé kaštany oloupeme a překrojíme dle velikosti na poloviny nebo čtvrtiny. Pokud bychom chtěli tento krok urychlit, lze koupit už hotové pečené nebo předvařené kaštany. Zeleninu si očistíme a nakrájíme. Nejprve v hrnci orestujeme na drobno nakrájenou cibulku, po chvíli přidáme i na půl kolečka nakrájenou mrkev, petržel, pokrájený česnek a celer. Přidáme i koření (bobkový list, rozmarýn a sušený zázvor) a chvíli restujeme. Poté přidáme oloupané a nakrájené brambory a kaštany, zalijeme vývarem (zeleninovým nebo masovým), přidáme trochu mléka, dle chuti osolíme a vaříme cca 30 minut, dokud nejsou brambory a zelenina měkké. Cca polovinu polévky a koření odebereme stranou, zbylou polévku rozmixujeme do hladkého krému a opět vrátíme odebranou část. Pokud bychom chtěli mít krémovou polévku, lze rozmixovat celé. Pro zvýšení podílu bílkovin lze do polévky v závěru přidat vajíčko, rozmíchat a chvíli provařit. Hmotnost hotového pokrmu 2000 g, na 100 g 275 kJ.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.