- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 45
- STOB recept
- Porce: 50.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Čekankový sirup | 20 |
Dýně průměr | 250 |
Rozinky | 20 |
Vlašské ořechy (nesolené) | 130 |
Vločky ovesné | 100 |
Dochucovadla:
skořice, zázvor, badyán
Energetická hodnota celkem: 5848 kJ
Bílkoviny (g): 38,
Tuky (g): 87,
Sacharidy (g): 116,
SAFA (g): 13,
Cukry (g): 32,
Vláknina (g): 39,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 117 kJ
Bílkoviny (g): 0.8, Tuky (g): 1.7, Sacharidy (g): 2.3, SAFA (g): 0.3, Cukry (g): 0.6, Vláknina (g): 0.8, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Dýni pokrájíme na menší kousky (pokud máme dýni hokkaido, tak nemusíme loupat) a upečeme doměkka. Upečenou dýni rozmixujeme na pyré. Vločky si rozemeleme, z ořechů odebereme 100 g a také rozmixujeme, zbylých 30 g si necháme v kuse. Rozinky namočíme do vroucí vody (nebo předem do rumu), aby změkly. Smícháme vločky a ořechy, přidáme skořici, zázvor a badyán a promícháme. Přidáme dýňové pyré, čekankový sirup a překrájené rozinky a vypracujeme těsto. Pokud by těsto bylo moc řídké, dle potřeby zahustíme vločkami. Z těsta tvarujeme kuličky a doprostřed každé kuličky zabalíme oříšek. Dle chuti můžeme hotové kuličky obalit v mletých oříšcích, které můžeme lehce ochutit skořicí a dalším kořením. Kuličky skladujeme v ledničce a sníme během pár dní. Hmotnost hotových kuliček 400 g - 1 kulička cca 8 g = 120 kJ.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
:-)
Pro malé kuličky je určitě potřeba ořechy nalámat, když budete balit celý ořech, tak budou určitě o dost větší, to jsem do postupu nenapsala, tak ještě dopíšu.