- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 45
- STOB recept
- Porce: 2.00
Recept byl certifikován logem Vím, co jím. www.vimcojim.cz
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Sůl | 1.5 |
Ocet Balsamico | 5 |
Olej olivový | 8 |
Mozzarella Light | 80 |
Ajvar | 100 |
Paprika zelená | 150 |
Paprika žlutá | 150 |
Paprika červená | 100 |
Zeleninový vývar (čistý) | 240 |
Kuskus pšeničný celozrnný (v suchém stavu) | 140 |
Dochucovadla:
provensálské koření, hrst čerstvých bylinek (bazalka, petrželka)
Energetická hodnota celkem: 3737 kJ
Bílkoviny (g): 41,
Tuky (g): 23,
Sacharidy (g): 128,
SAFA (g): 8,
Cukry (g): 23,
Vláknina (g): 18,
Sůl (g): 6
Energetická hodnota na 1 porci: 1869 kJ
Bílkoviny (g): 20.5, Tuky (g): 11.5, Sacharidy (g): 64, SAFA (g): 4, Cukry (g): 11.5, Vláknina (g): 9, Sůl (g): 3
Postup přípravy
Papriky dáme vcelku do rozpálené trouby (nebo na gril) a pečeme dotmava při 200 °C. Upečené papriky dáme do mísy a přikryjeme fólií, aby se zapařily a šly lépe oloupat. Po vychladnutí papriky oloupeme a očistíme od jádřince, nakrájíme na proužky a zakapeme olivovým olejem, balsamikovým octem a posypeme provensálským kořením a trochou soli, takto můžeme papriky nechat klidně do druhého dne (v lednici). Kuskus zalijeme vroucím vývarem nebo vodou a necháme nabobtnat. Pokud použijeme vodu, ochutíme kuskus solí a libovolným kořením. Hotový kuskus načechráme vidličkou a necháme vychladnout. K vychladlému kuskusu přidáme pokrájené papriky, ajvar, čerstvé bylinky dle chuti a promícháme. Na závěr přidáme pokrájenou mozzarellu. Lze podávat teplé i studené. Ajvar si můžeme připravit domácí, ale i z kupovaných výrobků lze vybrat kvalitní. TIP: Pokrmy z kuskusu jsou ideální pro rychlou přípravu, pokud nemáte moc času a potřebujete si rychle připravit plnohodnotný oběd nebo večeři. Kuskus stačí pouze zalít vroucí vodou a nemusí se nijak vařit. Přípravu ještě urychlíte, když místo grilovaných paprik použijete čerstvé papriky (nebo i jinou zeleninu).
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.