- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 60
- STOB recept
- Porce: 4.00
TIP: Pečená dýně je skvělým „polotovarem“ na přípravu dalších pokrmů, jako je dýňová polévka, dýňové pyré, koláč nebo třeba jako vložka do salátu. Proto pokud už dýni pečete, upečte si ji rovnou celou a dále použijte na přípravu dalších pokrmů.
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Čočka černá beluga (v suchém stavu) | 220 |
Sůl | 2 |
Olej řepkový | 18 |
Dýňová semínka (nesolená) | 20 |
Rukola | 80 |
Víno bílé suché | 100 |
Cibule | 100 |
Celer bulva | 160 |
Mrkev | 260 |
Zeleninový vývar (čistý) | 380 |
Dýně průměr | 400 |
Dochucovadla:
rozmarýn, bobkový list
Energetická hodnota celkem: 5758 kJ
Bílkoviny (g): 70,
Tuky (g): 35,
Sacharidy (g): 197,
SAFA (g): 4,
Cukry (g): 47,
Vláknina (g): 65,
Sůl (g): 6
Energetická hodnota na 1 porci: 1440 kJ
Bílkoviny (g): 17.5, Tuky (g): 8.8, Sacharidy (g): 49.3, SAFA (g): 1, Cukry (g): 11.8, Vláknina (g): 16.3, Sůl (g): 1.5
Postup přípravy
Dýni nakrájíme na libovolně velké kusy, pokapeme olejem, osolíme a pečeme v troubě na 180 °C doměkka. Dýni lze upéct i v kuse a nakrájet až po upečení. Dýně hokkaido se nemusí loupat. Mrkev, cibuli a celer si nakrájíme na malé kostičky. V hrnci nebo hluboké pánvi si rozpálíme řepkový olej a zeleninu opečeme. Přidáme bobkový list, rozmarýn, propláchnutou čočku a ještě chvíli opékáme. Podlijeme vínem a necháme odpařit. Přidáme vývar a vaříme pod pokličkou, dokud čočka není měkká (cca 30 minut). Dle chuti dosolíme. Čočku necháme vychladnout, přidáme rukolu, upečenou dýni a posypeme dýňovými semínky. Dle chuti můžete ještě zakápnout dýňovým (nebo olivovým) olejem.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.