- Autor: Hanka Malkova
- STOB recept
- Porce: 2.00
Recept byl certifikován logem Vím, co jím. www.vimcojim.cz
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Quinoa (uvařená) | 300 |
Cizrna uvařená (nesolená) | 150 |
Brokolice | 200 |
Mrkev | 60 |
Hummus (recept z e-booku Svačím zdravě se STOBem) | 150 |
Fazole mungo klíčky | 20 |
Vejce celé (syrové) | 55 |
Energetická hodnota celkem: 4168 kJ
Bílkoviny (g): 54,
Tuky (g): 26,
Sacharidy (g): 138,
SAFA (g): 6,
Cukry (g): 19,
Vláknina (g): 37,
Sůl (g): 5
Energetická hodnota na 1 porci: 2084 kJ
Bílkoviny (g): 27, Tuky (g): 13, Sacharidy (g): 69, SAFA (g): 3, Cukry (g): 9.5, Vláknina (g): 18.5, Sůl (g): 2.5
Postup přípravy
Buddha bowl je skvělé jídlo, pokud chceme zužitkovat různé zbylé suroviny. Postupně skládáme vše do misky. Ingredience jsou zcela libovolné. Nezapomeneme na zdroj sacharidů, v našem případě jsme použili uvařenou quinou. Přidáme libovolnou zeleninu, vařenou i syrovou. Například vařenou brokolici, mrkev nakrájenou na plátky, lze ale využít téměř cokoli. Můžeme přidat i různé klíčky. Vždy přidáme i nějaký zdroj bílkovin, například vejce (můžeme ale použít i tofu, tempeh nebo rybu). Skvěle se hodí i luštěniny, zde jsme použili cizrnu. Na závěr přidáme nějakou „omáčku“, například cizrnový hummus, guacamole nebo nějaký jogurtový dresink, který celé jídlo dochutí. Pro dochucení můžeme použít i sójovou nebo rybí omáčku, případně i různá koření. TIP: Jako základ lze místo quinoy použít rýži, bulgur nebo třeba nudle. Pokud vám doma zrovna nepřebývá žádná hotová příloha, můžete použít i kuskus, který si jednoduše připravíte i v jedné porci.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.