- Autor: Martin Pavek
- Doba přípravy (min.): 40
- STOB recept
- Porce: 6.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Vejce celé (syrové) | 330 |
Ocet | 20 |
Vločky ovesné | 25 |
Mrkev | 500 |
Celer bulva | 400 |
Cibule | 300 |
Olej řepkový | 20 |
Čočka velkozrnná (v suchém stavu) | 500 |
Sůl | 4 |
Dochucovadla:
sůl, pepř mletý, bobkový list, paprika mletá
Energetická hodnota celkem: 11826 kJ
Bílkoviny (g): 180,
Tuky (g): 59,
Sacharidy (g): 388,
SAFA (g): 13,
Cukry (g): 59,
Vláknina (g): 115,
Sůl (g): 8
Energetická hodnota na 1 porci: 1971 kJ
Bílkoviny (g): 30, Tuky (g): 9.8, Sacharidy (g): 64.7, SAFA (g): 2.2, Cukry (g): 9.8, Vláknina (g): 19.2, Sůl (g): 1.3
Postup přípravy
Čočku si předem namočíme. Cibuli nakrájíme na větší kousky, orestujeme do zlatova na oleji, přidáme drcený kmín, mletou papriku, bobkový list a ještě krátce orestujeme. Přidáme na větší kousky nakrájenou mrkev a celer, propláchnutou čočku, zalijeme vodou (nebo vývarem) a vaříme, dokud není čočka měkká. Před koncem vaření přidáme rozemleté ovesné vločky (nebo lze použít i klasickou mouku), které čočku zahustí. Na závěr dochutíme solí a octem. Necháme odležet a podáváme ideálně druhý den s volským okem nebo vařeným vejcem. Hmotnost hotové zeleninové čočky (bez vajec) 2630 g, en. hodnota zeleninové čočky (bez vajec) na 100 g = 380 kJ
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.