- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 150
- STOB recept
- Porce: 20.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Vejce celé (syrové) | 165 |
Tvaroh odtučněný průměr | 300 |
Rozinky | 40 |
Olej řepkový | 70 |
Mouka špaldová celozrnná | 300 |
Mouka pšeničná hladká | 200 |
Mandle (nesolené) | 90 |
Droždí sušené | 7 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 60 |
Sůl | 1.5 |
Dochucovadla:
vanilka, muškátový květ
Energetická hodnota celkem: 15609 kJ
Bílkoviny (g): 143,
Tuky (g): 142,
Sacharidy (g): 461,
SAFA (g): 16,
Cukry (g): 106,
Vláknina (g): 46,
Sůl (g): 3
Energetická hodnota na 1 porci: 780 kJ
Bílkoviny (g): 7.2, Tuky (g): 7.1, Sacharidy (g): 23.1, SAFA (g): 0.8, Cukry (g): 5.3, Vláknina (g): 2.3, Sůl (g): 0.2
Postup přípravy
Rozinky si předem namočíme do vody nebo rumu. Mouku smícháme se sušeným droždím, přidáme i špetku soli a dle chuti přidáme vanilku, muškátový květ nebo citronovou kůru, záleží, co máme rádi. V jiné míse vyšleháme vejce s cukrem, přidáme tvaroh a olej. Postupně přidáváme mouku smíchanou se sušeným droždím a vypracujeme těsto. Nejlépe to jde robotem, ale můžeme těsto vypracovat i ručně. Na závěr přidáme i nasekané mandle (cca 2 třetiny z uvedeného množství a zbytek si necháme na posypání) a rozinky. Těsto necháme na teplém místě cca hodinu kynout. Z těsta vytvarujeme mazance, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme zbylými mandlemi. Pečeme v troubě při 180°C asi 30-40 minut dle velikosti. Hmotnost hotového pokrmu 1150 g, en. hodnota na 100 g = 1360 kJ.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Takže dcera sice ochutnala, ale řekla, že když mazanec tak náš nedietní s máslem a cukrem. Ostatní recepty jí chutnají )))