- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 60
- STOB recept
- Porce: 4.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Sůl | 2 |
Hovězí maso zadní průměr (syrové) | 400 |
Olej řepkový | 12 |
Těstoviny (v suchém stavu) | 200 |
Parmezán 32% | 30 |
Mozzarella 45% | 40 |
Lilek | 400 |
Cibule | 100 |
Mrkev | 150 |
Celer řapíkatý | 100 |
Rajčatové pyré | 400 |
Víno červené | 150 |
Dochucovadla:
bobkový list, rozmarýn, pepř, citronová šťáva
Energetická hodnota celkem: 8447 kJ
Bílkoviny (g): 132,
Tuky (g): 53,
Sacharidy (g): 243,
SAFA (g): 22,
Cukry (g): 55,
Vláknina (g): 31,
Sůl (g): 5
Energetická hodnota na 1 porci: 2112 kJ
Bílkoviny (g): 33, Tuky (g): 13.3, Sacharidy (g): 60.8, SAFA (g): 5.5, Cukry (g): 13.8, Vláknina (g): 7.8, Sůl (g): 1.3
Postup přípravy
Na troše oleji orestujeme na jemno nakrájenou zeleninu (mrkev, řapíkatý celer), přidáme bobkový list, rozmarýn a opékáme, ke konci restování přidáme na kostky nakrájenou cibuli a vše ještě opékáme do barvy. Zalijeme červeným vínem a necháme odvařit, poté přidáme namleté hovězí maso, orestujeme, zalijeme rajčatovým pyré a trochou vody. Vše osolíme, opepříme a dusíme do měkka. Omáčku ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Lasagne si krátce předvaříme (nebo použijeme čerstvé). Lilek nakrájíme podélně na tenké plátky (cca 0,5 cm široké), nasolíme je a necháme 15 minut vypotit. Poté osušíme a opečeme na pánvi z každé strany. Do zapékací misky dáme na dno dáme nejprve trochu boloňské omáčky, pak dáme těstoviny a poté lilek, vše opakujeme, než nám dojdou suroviny. Poslední vrstvou by měla být boloňská omáčka. Na závěr přidáme nastrouhanou mozzarellu a parmezán a dáme zapéct. Pečeme přiklopené, na závěr odklopíme a dopečeme do barvy.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.