- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 120
- STOB recept
- Porce: 22.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Žloutek (syrový) | 50 |
Tvaroh jemný bezlaktózový (Meggle) | 280 |
Rum | 40 |
Rozinky | 40 |
Olej řepkový | 40 |
Mouka špaldová celozrnná | 300 |
Mléko čerstvé polotučné (1,5 % tuku) | 150 |
Droždí čerstvé lisované | 20 |
Čekankový sirup | 15 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 30 |
Sůl | 2 |
Dochucovadla:
vanilka, citronová kůra
Energetická hodnota celkem: 9648 kJ
Bílkoviny (g): 107,
Tuky (g): 67,
Sacharidy (g): 312,
SAFA (g): 14,
Cukry (g): 79,
Vláknina (g): 38,
Sůl (g): 2
Energetická hodnota na 1 porci: 439 kJ
Bílkoviny (g): 4.9, Tuky (g): 3, Sacharidy (g): 14.2, SAFA (g): 0.6, Cukry (g): 3.6, Vláknina (g): 1.7, Sůl (g): 0.1
Postup přípravy
Droždí rozdrobíme, přidáme lžíci cukru a vymícháme. Přidáme mírně ohřáté mléko (cca 100 ml) a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut). Do mísy dáme mouku, špetku soli, zbytek cukru, vanilku a promícháme. Přidáme jeden žloutek, olej, zbylé mléko (50 ml) a kvásek. V robotu (nebo ručně) důkladně vypracujeme těsto a necháme zakryté na teplém místě cca hodinu kynout. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh si smícháme s jedním žloutkem, osladíme čekankovým sirupem a přidáme rozinky, které si předem naložíme do rumu, dle chuti přidáme citronovou kůru. Nakynuté těsto ještě jednou propracujeme, rozválíme a nakrájíme na čtverce (cca 5x5 cm). Na každý čtverec vložíme náplň a zabalíme. Buchty skládáme do vymazaného (nebo papírem vyloženého pekáče) vedle sebe. Buchty potřeme rozšlehaným žloutkem, aby se nám neslepily. Necháme ještě cca 20 minut vykynout. Buchty pečeme při 170 stupních cca 30 minut. Pokud by nám buchty připadaly málo sladké, můžeme lehce pocukrovat. Hmotnost hotového pokrmu 900 g, celkem 22 buchet (1 menší buchta cca 40 g = 440 kJ).
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.