- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 120
- STOB recept
- Porce: 22.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 30 |
Čekankový sirup | 25 |
Droždí čerstvé lisované | 20 |
Mák | 160 |
Mléko čerstvé polotučné (1,5 % tuku) | 380 |
Mouka špaldová celozrnná | 300 |
Olej řepkový | 40 |
Rum | 20 |
Žloutek (syrový) | 25 |
Dochucovadla:
vanilka, perníkové koření
Energetická hodnota celkem: 11113 kJ
Bílkoviny (g): 94,
Tuky (g): 119,
Sacharidy (g): 293,
SAFA (g): 17,
Cukry (g): 57,
Vláknina (g): 78,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 505 kJ
Bílkoviny (g): 4.3, Tuky (g): 5.4, Sacharidy (g): 13.3, SAFA (g): 0.8, Cukry (g): 2.6, Vláknina (g): 3.5, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Droždí rozdrobíme, přidáme lžíci cukru a vymícháme. Přidáme mírně ohřáté mléko (cca 100 ml) a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut). Do mísy dáme mouku, špetku soli, zbytek cukru, vanilku a promícháme. Přidáme žloutek, olej, zbylé mléko (50 ml) a kvásek. V robotu (nebo ručně) důkladně vypracujeme těsto a necháme zakryté na teplém místě cca hodinu kynout. Mezitím si připravíme makovou náplň. Svaříme mák s mlékem (230 ml) do zhoustnutí, ochutíme perníkovým kořením, rumem a osladíme čekankovým sirupem. Nakynuté těsto ještě jednou propracujeme, rozválíme a nakrájíme na čtverce (cca 5x5 cm). Na každý čtverec vložíme náplň a zabalíme. Buchty skládáme do vymazaného (nebo papírem vyloženého pekáče) vedle sebe. Buchty potřeme rozšlehaným žloutkem, aby se nám neslepily. Necháme ještě cca 20 minut vykynout. Buchty pečeme při 170 stupních cca 30 minut. Pokud by nám buchty připadaly málo sladké, můžeme lehce pocukrovat. Hmotnost hotového pokrmu 910 g, celkem 22 menších buchet (1 menší buchta cca 40 g = 500 kJ).
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.