- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 120
- STOB recept
- Porce: 6.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Rajský protlak | 140 |
Rajčatové pyré | 250 |
Rajčata | 350 |
Petržel - kořen | 120 |
Olej řepkový | 12 |
Mrkev | 280 |
Hovězí maso zadní průměr (syrové) | 800 |
Cibule | 150 |
Celer bulva | 220 |
Sůl | 4 |
Dochucovadla:
pepř, skořice, bobkový list, citronová šťáva
Energetická hodnota celkem: 7407 kJ
Bílkoviny (g): 182,
Tuky (g): 56,
Sacharidy (g): 122,
SAFA (g): 20,
Cukry (g): 81,
Vláknina (g): 36,
Sůl (g): 8
Energetická hodnota na 1 porci: 1235 kJ
Bílkoviny (g): 30.3, Tuky (g): 9.3, Sacharidy (g): 20.3, SAFA (g): 3.3, Cukry (g): 13.5, Vláknina (g): 6, Sůl (g): 1.3
Postup přípravy
Připravíme si hrnec, který můžeme vložit i do trouby. Maso omyjeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran, poté ho z hrnce vyndáme. Zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno. V hrnci na troše oleje orestujeme nejdříve mrkev, celer a petržel, po chvíli přidáme i cibuli, bobkový list a celou skořici. Až je zelenina lehce hnědá, přidáme protlak a chvíli restujeme. Poté přidáme i rajčatové pyré, nakrájená rajčata (můžeme je předem spařit a oloupat), dle potřeby zředíme vývarem (případně vodou), osolíme a přidáme maso. Hrnec přiklopíme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 170 stupních, dokud není maso měkké. Maso a koření vyjmeme a omáčku rozmixujeme, dle potřeby dochutíme solí, citronovou šťávou nebo případně cukrem. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a knedlíkem nebo těstovinami. Knedlík si můžeme připravit odlehčený zeleninový - recept najdete zde. Hmotnost hotového masa 620 g (1 porce = cca 100 g), hmotnost hotové omáčky 1500 g (1 porce = cca 250 g).
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.