- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 40
- STOB recept
- Porce: 6.00
TIP: Místo klasického másla můžete do těsta přidat ořechové "máslo" (například mandlové), které má lepší poměr mastných kyselin.
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Voda | 20 |
Vločky ovesné | 120 |
Čekankový sirup | 25 |
Maliny | 60 |
Borůvky | 60 |
Puding průměr (prášek) | 20 |
Mléko čerstvé polotučné (1,5 % tuku) | 170 |
Džem průměr | 20 |
Ricotta | 100 |
Máslo čerstvé nesolené | 35 |
Dochucovadla:
vanilka
Energetická hodnota celkem: 4660 kJ
Bílkoviny (g): 30,
Tuky (g): 48,
Sacharidy (g): 135,
SAFA (g): 24,
Cukry (g): 34,
Vláknina (g): 37,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 777 kJ
Bílkoviny (g): 5, Tuky (g): 8, Sacharidy (g): 22.5, SAFA (g): 4, Cukry (g): 5.7, Vláknina (g): 6.2, Sůl (g): 0.2
Postup přípravy
Vločky nahrubo rozemeleme nebo použijeme jemné vločky. Smícháme s klasickým (nebo ořechovým) máslem a čekankovým sirupem. Vypracujeme těsto, dle potřeby zředíme vodou, aby nám vznikla kompaktní hmota. Těsto dáme v tenké vrstvě do formiček na tartaletky nebo muffiny a pečeme při 170 stupních cca 15-20 minut. Hotové tartaletky vyklepneme z formiček a necháme vychladnout. Připravíme si krém. Pudink uvaříme (v trochu menším množství mléka) a necháme vychladnout. Přikryjeme fólií, aby se nevytvořil škraloup. Až bude mít pokojovou teplotu, vyšleháme společně s ricottou, vanilkou a malinovým (nebo jiným) džemem. Dle chuti můžeme přidat i čerstvé nadrobno nakrájené ovoce. Krém necháme v lednici ztuhnout. Pro nižší obsah tuku lze ricottu nahradit nízkotučným tvarohem, ale s ricottou bude krém jemnější. Případně lze použít i samotný tvaroh ochucený vanilkou a ovocem, pokud bychom si chtěli ušetřit práci s vařením pudinku. Krémem plníme hotové košíčky a dozdobíme čerstvým ovocem. Dle chuti můžeme posypat drcenými ořechy. Z uvedeného množství připravíte celkem 4 větší nebo 6 menších tartaletek.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.