- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 100
- STOB recept
- Porce: 12.00
I když je příprava tohoto koláče časově trochu náročnější, určitě stojí za to vyzkoušet a využít sezónu rebarbory!
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 120 |
Kypřící prášek do pečiva | 4 |
Máslo čerstvé nesolené | 8 |
Mouka špaldová celozrnná | 200 |
Olej řepkový | 50 |
Pudinkový prášek | 15 |
Reveň (rebarbora) | 400 |
Rum | 40 |
Tvaroh odtučněný průměr | 250 |
Vejce celé (syrové) | 230 |
Dochucovadla:
vanilka
Energetická hodnota celkem: 9993 kJ
Bílkoviny (g): 91,
Tuky (g): 83,
Sacharidy (g): 314,
SAFA (g): 15,
Cukry (g): 136,
Vláknina (g): 29,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 833 kJ
Bílkoviny (g): 7.6, Tuky (g): 6.9, Sacharidy (g): 26.2, SAFA (g): 1.3, Cukry (g): 11.3, Vláknina (g): 2.4, Sůl (g): 0.1
Postup přípravy
Množství ingrediencí odpovídá kulaté formě o průměru 28 cm. Rebarboru si očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme do pánve, kde si necháme rozpustit trochu másla a chvíli opékáme. Přidáme rum (cca 20 ml), vanilku (semínka nebo extrakt) a 40 g cukru (nebo nahradíme adekvátním množstvím sladidla - rebarbora je většinou hodně kyselá a cukru je potřeba trochu větší množství, vyplatí se tedy sáhnout i po nějakém alternativním sladidle - vyzkoušet můžete například xylitol). Necháme lehce zkaramelizovat a poté zakryjeme pokličkou a dusíme, dokud není rebarbora měkká. Těsto si připravíme z mouky, 40 g cukru (nebo jiného sladidla), jednoho vejce, oleje a kypřicího prášku. Ručně vše zpracujeme, zabalíme do folie a necháme v ledničce chvíli odpočinout. Připravíme si náplň - 3 vejce vyšleháme s 40 g cukru (nebo sladidla), přidáme vanilkový pudinkový prášek a tvaroh (část tvarohu lze nahradit pro jemnější chuť zakysanou smetanou nebo můžeme použít polotučný tvaroh). Dochutíme trochou rumu a vanilkou. Těsto namačkáme do kulaté koláčové formy, přidáme směs rebarbory a poté tvarohovou náplň. Pečeme na 180 stupňů cca 45 minut. Hmotnost hotového koláče cca 1100 g, en. hodnota na 100 g = 910 kJ. 1 porce odpovídá cca 90 g (= 830 kJ).
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.