- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 60
- STOB recept
- Porce: 8.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Brambory (syrové) | 860 |
Česnek | 20 |
Mouka ječná celozrnná | 60 |
Olej řepkový | 5 |
Sůl | 4 |
Šunka vepřová nejvyšší jakosti | 100 |
Vejce celé (syrové) | 200 |
Dochucovadla:
majoránka, pepř
Energetická hodnota celkem: 5698 kJ
Bílkoviny (g): 71,
Tuky (g): 32,
Sacharidy (g): 191,
SAFA (g): 9,
Cukry (g): 12,
Vláknina (g): 19,
Sůl (g): 7
Energetická hodnota na 1 porci: 712 kJ
Bílkoviny (g): 8.9, Tuky (g): 4, Sacharidy (g): 23.9, SAFA (g): 1.1, Cukry (g): 1.5, Vláknina (g): 2.4, Sůl (g): 0.9
Postup přípravy
Brambory oloupeme a nastrouháme najemno (pokud máme radši hrubší strukturu, můžeme část brambor nastrouhat nahrubo). Z brambor vymačkáme co nejvíce přebytečné vody, přidáme vejce, prolisovaný česnek a pokrájenou šunku. Zahustíme moukou (můžeme použít pšeničnou nebo například ječnou) a ochutíme majoránkou a solí. V případě potřeby přidáme více mouky. Těsto nalijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem (může být i ve větší vrstvě). Pokud bychom chtěli klasičtější bramboráky, tak můžeme vytvořit z těsta na plechu tenčí placky. Povrch postříkáme trochou oleje (nejlépe funguje olej ve spreji) a pečeme při 170 stupních cca 45 minut. Pokud máme tenčí bramboráky, tak dobu pečení zkrátíme. Hmotnost hotového pokrmu 1085 g, na 100 g 530 kJ.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.