- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 20
- STOB recept
- Porce: 1.00
Hamburger je obecně vnímaný jako tzv. junkfood, ale nemusí tomu tak být! Pokud si ho připravíte doma z kvalitních surovin, jedná se o skvělé nutričně vyvážené jídlo - třeba rychlou večeři. Hranolky k burgeru raději vynechejte, ale nezapomeňte přidat dostatečné množství zeleniny. Do burgeru se jí tolik nevejde, tak určitě přidejte ještě salát navíc jako přílohu.
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Cibulka jarní | 15 |
Eidam 30% | 20 |
Hořčice plnotučná průměr | 4 |
Kaiserka cereální tmavá průměr | 55 |
Krůtí prsa bez kůže (syrová) | 125 |
Olej řepkový | 4 |
Rajčata | 150 |
Rajčatové pyré | 15 |
Salát ledový | 50 |
Dochucovadla:
pepř
Energetická hodnota celkem: 1695 kJ
Bílkoviny (g): 42,
Tuky (g): 11,
Sacharidy (g): 33,
SAFA (g): 3,
Cukry (g): 8,
Vláknina (g): 5,
Sůl (g): 1
Postup přípravy
Krůtí maso nameleme, přidáme najemno nakrájenou šalotku nebo jarní cibulku, lžíci hořčice, sůl a pepř, vše promícháme a vytvarujeme burgery. Ty poté opečeme z obou stran na grilu nebo pánvi na troše oleje. Po prvním otočení přidáme na maso plátek sýra a necháme roztéct. Rozkrojené pečivo můžeme také opéct na pánvi nebo grilu, v ideálním případě si upečeme vlastní celozrnné housky, ale pro rychlejší přípravu lze použít i kupované pečivo. Housku potřeme ajvarem (pokud nemáme ajvar, tak použijeme rajčatové pyré), přidáme hotové maso, nakrájené rajče, listy ledového nebo jiného salátu a přiklopíme. Ze zbylé zeleniny si připravíme salát (můžeme ho zakápnout olivovým olejem a citronovou šťávou).
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.