- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 50
- STOB recept
- Porce: 6.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Brambory (syrové) | 500 |
Celer bulva | 160 |
Cibule | 200 |
Hovězí vývar (čistý) | 1250 |
Mrkev | 160 |
Olej řepkový | 12 |
Rajčata | 180 |
Řepa červená | 600 |
Zelí bílé hlávkové | 300 |
Sůl | 3 |
Dochucovadla:
bobkový list, nové koření, celý černý pepř, čerstvý kopr
Energetická hodnota celkem: 5691 kJ
Bílkoviny (g): 43,
Tuky (g): 42,
Sacharidy (g): 189,
SAFA (g): 12,
Cukry (g): 78,
Vláknina (g): 47,
Sůl (g): 17
Energetická hodnota na 1 porci: 949 kJ
Bílkoviny (g): 7.2, Tuky (g): 7, Sacharidy (g): 31.5, SAFA (g): 2, Cukry (g): 13, Vláknina (g): 7.8, Sůl (g): 2.8
Postup přípravy
Řepu si předem upečeme nebo předvaříme (nebo použijeme již předvařenou řepu). Zbylou zeleninu si oloupeme, očistíme a omyjeme. Cibuli si nakrájíme na drobno a orestujeme v hrnci na troše řepkového oleje. Po chvíli přidáme i na kostky nakrájenou mrkev a celer. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a restujeme. Dle potřeby osolíme a zalijeme vývarem. Přidáme i pokrájené oloupané brambory a přivedeme k varu. Vaříme cca 15 minut, poté přidáme oloupanou na kostky nakrájenou řepu, rajčata (můžeme předem spařit a oloupat, ale není to nutné) a pokrájené zelí. Vaříme ještě cca 10 minut, dokud nejsou brambory a všechna zelenina měkké. Dle potřeby dochutíme a před podáváním můžeme přidat trochu zakysané smetany nebo jogurtu a ozdobíme čerstvým koprem. Pokud bychom chtěli mít polévku jako plnohodnotné jídlo, přidáme i libové maso. Hmotnost hotové polévky 2800 g, na 100 g 200 kJ
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.