TOPlist
Sledujte nás:

Všechny recepty STOB najdete také v programu Sebekoučink!

Celozrnné buchtičky s vinným šodó

Zpět
  • Autor: Hanka Malkova
  • Doba přípravy (min.): 90
  • STOB recept
  • Porce: 8.00

Ingredience

Dochucovadla:

vanilka

Energetická hodnota celkem: 11882 kJ

Bílkoviny (g): 130, Tuky (g): 86, Sacharidy (g): 378, SAFA (g): 17, Cukry (g): 117, Vláknina (g): 29, Sůl (g): 2

Energetická hodnota na 1 porci: 1485 kJ

Bílkoviny (g): 16.3, Tuky (g): 10.8, Sacharidy (g): 47.3, SAFA (g): 2.1, Cukry (g): 14.6, Vláknina (g): 3.6, Sůl (g): 0.3

Postup přípravy

Na buchtičky budeme potřebovat: 25 g cukru, 20 g droždí, 150 ml mléka, 300 g mouky, 40 ml řepkového oleje, 1 žloutek, vanilku a špetku soli. Droždí rozdrobíme, přidáme lžíci cukru a vymícháme. Přidáme mírně ohřáté mléko (cca 100 ml) a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut). Do mísy dáme mouku, špetku soli, zbytek cukru, vanilku a promícháme. Přidáme žloutek, olej, zbylé mléko (50 ml) a kvásek. V robotu (nebo ručně) důkladně vypracujeme těsto a necháme zakryté na teplém místě cca hodinu kynout. Nakynuté těsto ještě jednou propracujeme, rozválíme do hada, odkrajujeme stejně velké kousky, ze kterých tvarujeme kuličky. Buchtičky skládáme do vymazaného (nebo papírem vyloženého pekáče) vedle sebe a potřeme rozšlehaným žloutkem, aby se nám neslepily. Necháme ještě cca 20 minut vykynout. Buchtičky pečeme při 170 stupních cca 20 minut. Po upečení můžeme potřít směsí mléka a rumu. Na šodó budeme potřebovat: 40 g cukru, 2 celá vejce, 4 žloutky, 180 ml vína a vanilku. Cukr, vanilku, vejce a žloutky v míse nebo hrnci rozšleháme. Vložíme na vodní lázeň a pomalu za stálého šlehání zahříváme a postupně přidáváme víno. Směs se nesmí vařit, jinak by se vejce srazila, zahříváme proto opatrně a stále šleháme (metlou nebo elektrickým šlehačem), dokud směs mírně nezhoustne, celé to může trvat 10–15 minut. Buchtičky podáváme se šodó, strouhaným tvarohem a rozinkami, které si předem můžeme namočit do rumu. Pokud bychom buchtičky podávali dětem, rum vynecháme a místo vinného šodó můžeme připravit krém z pudinku. 1 porce = cca 65 g buchtiček, 50 g šodó, 25 g strouhaného tvarohu a 12 g rozinek namočených v rumu.

Fotografie

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři