- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 120
- STOB recept
- Porce: 5.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Žloutek (syrový) | 20 |
Jehněčí kýta (syrová) | 600 |
Rajský protlak | 90 |
Rajčata konzervovaná | 400 |
Olej řepkový | 10 |
Mrkev | 160 |
Hrášek mražený | 180 |
Česnek | 20 |
Cibule | 200 |
Celer řapíkatý | 300 |
Parmezán 32% | 50 |
Mléko čerstvé polotučné (1,5 % tuku) | 130 |
Dýně průměr | 700 |
Brambory pozdní | 500 |
Sůl | 3 |
Dochucovadla:
rozmarýn, tymián, pepř, bobkový list
Energetická hodnota celkem: 9949 kJ
Bílkoviny (g): 192,
Tuky (g): 73,
Sacharidy (g): 235,
SAFA (g): 29,
Cukry (g): 109,
Vláknina (g): 59,
Sůl (g): 7
Energetická hodnota na 1 porci: 1990 kJ
Bílkoviny (g): 38.4, Tuky (g): 14.6, Sacharidy (g): 47, SAFA (g): 5.8, Cukry (g): 21.8, Vláknina (g): 11.8, Sůl (g): 1.4
Postup přípravy
Dýni si můžeme předem upéct v troubě (stačí jen rozpůlit nebo rozčtvrtit a dát péct na plech) nebo použijeme dýni syrovou. Pečená dýně má ale výraznější chuť a snadněji se krájí. Dýně hokkaido se nemusí loupat, ostatní druhy je třeba oloupat. Na troše oleje orestujeme na jemno nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme na kostičky nakrájený celer, mrkev a česnek a chvíli restujeme. Poté přidáme mleté maso, bobkový list, pepř, tymián a rozmarýn. Restujeme, dokud není maso trochu opečené, potom přidáme protlak a po chvíli i sekaná rajčata a na kostičky nakrájenou dýni (polovinu z celkového množství). Osolíme a zalijeme vývarem nebo vodou. Dusíme pod pokličkou, dokud není maso měkké. Na závěr přidáme mražený hrášek, prohřejeme a dle potřeby dochutíme (solí, citronovou šťávou). V mezičase si připravíme dýňovo-bramborové pyré. Brambory a dýni (zbylou polovinu) nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka (pokud máme dýni upečenou, uvaříme pouze brambory a dýni přidáme k uvařeným bramborám). K bramborám a dýni přidáme ohřáté mléko a vyšleháme na kaši. Na závěr vmícháme jeden žloutek a strouhaný sýr, dle potřeby dosolíme. Připravíme si pekáček nebo jednoporcové zapékací misky. Na dno rozprostřeme masovo-zeleninovou směs a navrch dáme pyré. Pečeme na 180 stupňů, dokud povrch nezezlátne (cca 20-30 minut).
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.