- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 120
- STOB recept
- Porce: 6.00
Téměř každé jídlo se dá připravit ve zdravější podobě, výjimkou není ani svíčková. Pokud nehubnoucí část rodiny vyžaduje opravdovou klasiku, jednoduše si ji připravíte ve dvou variantách.
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Petržel - kořen | 100 |
Olej řepkový | 15 |
Mrkev | 140 |
Mléko čerstvé polotučné (1,5 % tuku) | 250 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 8 |
Cibule | 120 |
Celer bulva | 100 |
Sůl | 2 |
Knedlíky karlovarské | 600 |
Hovězí maso zadní průměr (syrové) | 800 |
Hořčice plnotučná průměr | 10 |
Brusinky konzervované | 40 |
Citron | 40 |
Dochucovadla:
mletý pepř, tymián, celý pepř, bobkový list, nové koření, citronová šťáva
Energetická hodnota celkem: 12428 kJ
Bílkoviny (g): 230,
Tuky (g): 79,
Sacharidy (g): 315,
SAFA (g): 30,
Cukry (g): 69,
Vláknina (g): 29,
Sůl (g): 7
Energetická hodnota na 1 porci: 2071 kJ
Bílkoviny (g): 38.3, Tuky (g): 13.2, Sacharidy (g): 52.5, SAFA (g): 5, Cukry (g): 11.5, Vláknina (g): 4.8, Sůl (g): 1.2
Postup přípravy
Omyté maso osolíme, opepříme a opečeme nasucho nebo na troše oleje. Maso vyjmeme, přidáme do pánve řepkový olej a orestujeme na kostky nakrájenou mrkev, celer a petržel, přidáme divoké koření (bobkový list, nové koření a celý pepř). Po chvíli přidáme na kostky nakrájenou cibuli a dále opékáme. Přidáme lžíci cukru a necháme zhnědnout, přidáme na kolečka nakrájený oloupaný citron, hořčici a tymián. Vše zarestujeme, podlijeme vodou, vložíme maso a dusíme doměkka dle velikosti masa (cca 2 hodiny). Hotové maso vyjmeme, omáčku dle potřeby dolijeme vodou a trochou mléka (nebo méně tučné smetany) a rozmixujeme (před mixováním vyndáme z omáčky celé koření). Dle potřeby dochutíme solí, citronovou šťávou nebo trochou cukru. Pokud bychom chtěli pro rodinu připravit klasickou variantu svíčkové, není nic jednoduššího, než si v této fázi odebrat svoji porci a do zbylé části přidat smetanu, případně ji zahustit. Podáváme s brusinkami a klasickým karlovarským knedlíkem nebo si můžeme připravit odlehčenou variantu knedlíku recept na zeleninový celozrnný knedlík najdete zde.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.