TOPlist
Sledujte nás:

Všechny recepty STOB najdete také v programu Sebekoučink!

Svíčková na zdravější způsob

Zpět
  • Autor: Hanka Malkova
  • Doba přípravy (min.): 120
  • STOB recept
  • Porce: 6.00

Téměř každé jídlo se dá připravit ve zdravější podobě, výjimkou není ani svíčková. Pokud nehubnoucí část rodiny vyžaduje opravdovou klasiku, jednoduše si ji připravíte ve dvou variantách.

Ingredience

Dochucovadla:

mletý pepř, tymián, celý pepř, bobkový list, nové koření, citronová šťáva

Energetická hodnota celkem: 12428 kJ

Bílkoviny (g): 230, Tuky (g): 79, Sacharidy (g): 315, SAFA (g): 30, Cukry (g): 69, Vláknina (g): 29, Sůl (g): 7

Energetická hodnota na 1 porci: 2071 kJ

Bílkoviny (g): 38.3, Tuky (g): 13.2, Sacharidy (g): 52.5, SAFA (g): 5, Cukry (g): 11.5, Vláknina (g): 4.8, Sůl (g): 1.2

Postup přípravy

Omyté maso osolíme, opepříme a opečeme nasucho nebo na troše oleje. Maso vyjmeme, přidáme do pánve řepkový olej a orestujeme na kostky nakrájenou mrkev, celer a petržel, přidáme divoké koření (bobkový list, nové koření a celý pepř). Po chvíli přidáme na kostky nakrájenou cibuli a dále opékáme. Přidáme lžíci cukru a necháme zhnědnout, přidáme na kolečka nakrájený oloupaný citron, hořčici a tymián. Vše zarestujeme, podlijeme vodou, vložíme maso a dusíme doměkka dle velikosti masa (cca 2 hodiny). Hotové maso vyjmeme, omáčku dle potřeby dolijeme vodou a trochou mléka (nebo méně tučné smetany) a rozmixujeme (před mixováním vyndáme z omáčky celé koření). Dle potřeby dochutíme solí, citronovou šťávou nebo trochou cukru. Pokud bychom chtěli pro rodinu připravit klasickou variantu svíčkové, není nic jednoduššího, než si v této fázi odebrat svoji porci a do zbylé části přidat smetanu, případně ji zahustit. Podáváme s brusinkami a klasickým karlovarským knedlíkem nebo si můžeme připravit odlehčenou variantu knedlíku recept na zeleninový celozrnný knedlík najdete zde.

Fotografie

Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři