- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 60
- STOB recept
- Porce: 24.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Rozinky | 40 |
Jablko | 300 |
Mouka ječná celozrnná | 200 |
Vejce celé (syrové) | 220 |
Tvaroh odtučněný průměr | 600 |
Rum | 30 |
Puding průměr (prášek) | 40 |
Olej řepkový | 100 |
Mouka pšeničná celozrnná | 200 |
Mléko polotučné (1,5 % tuku) | 75 |
Kypřící prášek do pečiva | 12 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 180 |
Dochucovadla:
skořice
Energetická hodnota celkem: 17868 kJ
Bílkoviny (g): 153,
Tuky (g): 135,
Sacharidy (g): 606,
SAFA (g): 19,
Cukry (g): 263,
Vláknina (g): 41,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 745 kJ
Bílkoviny (g): 6.4, Tuky (g): 5.6, Sacharidy (g): 25.3, SAFA (g): 0.8, Cukry (g): 11, Vláknina (g): 1.7, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Mouku (můžeme použít jen jeden druh nebo smícháme ječnou a pšeničnou) promícháme s kypřicím práškem, skořicí a cukrem - cca 100 g (cukr lze případně nahradit adekvátním množstvím nekalorického sladidla). V jiné míse si promícháme čtyři žloutky s olejem a trochou mléka. Smícháme obě směsi dohromady a ručně vyhněteme tužší těsto. V případě potřeby zředíme mlékem nebo naopak přidáme mouku. Těsto zabalíme do fólie a dáme ztuhnout do lednice (případně můžeme dát na chvíli do mrazáku). Připravíme si náplň. Tvaroh vyšleháme s cukrem - cca 80 g (nebo sladidlem), vanilkovým pudinkovým práškem a trochou rumu. Na závěr opatrně vmícháme sníh z bílků. Plech si vyložíme pečicím papírem a na struhadle na něj nahrubo nastrouháme cca dvě třetiny těsta. Na těsto nalijeme rovnoměrně tvarohovou náplň, poklademe nastrouhanými jablky (ze kterých vymačkáme a slijeme přebytečnou vodu) a posypeme rozinkami nebo brusinkami a skořicí. Na jablečnou vrstvu nastrouháme zbytek těsta. Koláč pečeme při 180 stupních cca 45 minut.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.