- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 30
- STOB recept
- Porce: 4.00
I taková klasika, jako jsou ovocné knedlíky, se může hodit do jídelníčku při hubnutí. A není třeba recept na těsto ani nijak upravovat. Pokud byste chtěli, tak si knedlíky samozřejmě můžete připravit z celozrnné mouky (hodí se například ječná nebo špaldová), ale pokud žádáte tradiční chuť, bez obav sáhněte po normální mouce nebo krupičce a vlákninu doženete v jiných jídlech (pro porovnání - pokud knedlíky připravíte z celozrnné mouky nebo krupičky, v jedné porci budou obsahovat cca o 3,5 g více vlákniny). Kde ale můžete udělat drobné obměny, tak je závěrečné podávání - nebojte se přidat pořádnou porci tvarohu a naopak šetřete s máslem a cukrem. Nebo si můžete se servírováním více pohrát a podávat knedlíky třeba s jahodovou tvarohovou omáčkou a doplnit ještě čerstvými jahodami.
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Jahody | 250 |
Mouka pšeničná hrubá | 270 |
Tvaroh odtučněný průměr | 250 |
Vejce celá průměr | 55 |
Máslo čerstvé nesolené | 25 |
Tvaroh tvrdý průměr | 200 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 20 |
Energetická hodnota celkem: 7570 kJ
Bílkoviny (g): 121,
Tuky (g): 32,
Sacharidy (g): 253,
SAFA (g): 15,
Cukry (g): 54,
Vláknina (g): 28,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 1893 kJ
Bílkoviny (g): 30.3, Tuky (g): 8, Sacharidy (g): 63.3, SAFA (g): 3.8, Cukry (g): 13.5, Vláknina (g): 7, Sůl (g): 0.3
Postup přípravy
Smícháme mouku (nebo krupičku), tvaroh, vejce a špetku soli a vypracujeme těsto. Pokud je třeba, přidáme více mouky, aby se s těstem dobře pracovalo. Těsto necháme chvíli odležet v lednici. Z těsta si vyválíme placku tenkou asi půl centimetru, nakrájíme na čtverce a do každého zabalíme omytou a osušenou jahodu. Připravené knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě asi 5-8 minut dle velikosti. Knedlíky podáváme se strouhaným tvarohem, trochou rozpuštěného másla a trochou cukru (cukr lze nahradit čekankovým sirupem). Další variantou je podávat knedlíky s řeckým jogurtem nebo tvarohem, který rozmixujeme s čerstvými jahodami. V každém případě ale do jídla nezapomeňte přidat dostatek bílkovin (v podobě tvarohu, skyru nebo řeckého jogurtu), aby vás i sladké jídlo dokázalo nasytit. Velikost 1 porce odpovídá obědu pro hubnoucí méně aktivní ženu, pokud budete mít knedlíky na svačinu nebo jako dezert, tak snižte množství na polovinu nebo třetinu.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.