TOPlist
Sledujte nás:

Všechny recepty STOB najdete také v programu Sebekoučink!

Svatomartinská husa zdravěji

Zpět
  • Autor: Hanka Malkova
  • Doba přípravy (min.): 150
  • STOB recept
  • Porce: 4.00

I tradiční svatomartinskou husu si můžete bez obav dopřát při hubnutí! Stačí vybrat libová husí prsa a nepřehánět to s počtem knedlíků, se zelím naopak nešetřete. Pokud budete péct husu celou, dejte pozor na vypečenou šťávu, která bude obsahovat velké množství tuku. Výpek nechte nejprve vychladnout a ztuhlý tuk odeberte.

Ingredience

Dochucovadla:

kmín

Energetická hodnota celkem: 8426 kJ

Bílkoviny (g): 123, Tuky (g): 61, Sacharidy (g): 228, SAFA (g): 23, Cukry (g): 35, Vláknina (g): 38, Sůl (g): 20

Energetická hodnota na 1 porci: 2107 kJ

Bílkoviny (g): 30.8, Tuky (g): 15.3, Sacharidy (g): 57, SAFA (g): 5.8, Cukry (g): 8.8, Vláknina (g): 9.5, Sůl (g): 5

Postup přípravy

Husí prsa nasolíme a okmínujeme. Cibuli (polovinu z celkového množství) očistíme a nakrájíme na půlkolečka, vložíme do pekáčku a přidáme i připravené maso (můžeme přidat i pokrájené jablko). Podlijeme trochou vody, přiklopíme a pečeme pomalu na 130 °C (čas pečení záleží na velikosti masa, ale počítejte aspoň se dvěma hodinami). Díky pomalému pečení bude i libové maso krásně šťavnaté. Na závěr na chvíli odklopíme a dopečeme při 200 °C, dokud maso nezíská tmavší barvu. V mezičase si připravíme zelí a knedlíky. Knedlíky lze připravit dle klasické receptury a jen si pohlídejte velikost porce. Na zelí si osmahneme na troše oleje zbylou cibuli nakrájenou nadrobno, po chvíli přidáme i propláchnuté zelí a dusíme doměkka. Dle potřeby lehce dosladíme (můžeme použít klasický cukr nebo čekankový sirup). Upečená husí prsa necháme chvilku odpočinout a poté nakrájíme na plátky. Podáváme s vypečenou šťávou a cibulkou, šťávu není třeba nijak zahušťovat. Přidáme střídmou porci knedlíků a pořádnou porci zelí :-)

Fotografie

Hodnocení (1 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři