- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 50
- STOB recept
- Porce: 16.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Jahody | 200 |
Tvaroh odtučněný průměr | 140 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 25 |
Vejce celé (syrové) | 165 |
Mouka špaldová celozrnná | 75 |
Čokoláda hořká 50 % průměr | 60 |
Dochucovadla:
vanilka
Energetická hodnota celkem: 4531 kJ
Bílkoviny (g): 54,
Tuky (g): 36,
Sacharidy (g): 133,
SAFA (g): 16,
Cukry (g): 71,
Vláknina (g): 15,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 283 kJ
Bílkoviny (g): 3.4, Tuky (g): 2.3, Sacharidy (g): 8.3, SAFA (g): 1, Cukry (g): 4.4, Vláknina (g): 0.9, Sůl (g): 0.1
Postup přípravy
Z bílků si vyšleháme sníh. Žloutky zvlášť vyšleháme s cukrem, můžeme přidat i semínka z vanilkového lusku. Mouku prosejeme. Postupně smícháme všechny tři části těsta a opatrně rozmícháme, aby nám sníh nespadl. Těsto rozetřeme v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova (cca 10 minut, ale čas se může lišit dle druhu trouby). Upečenou roládu vyndáme z trouby a s pomocí navlhčené utěrky ještě za tepla srolujeme a takto necháme vychladnout. V mezičase si připravíme krém. Čokoládu necháme rozpustit na vodní lázni a postupně vmícháme do tvarohu. Krém necháme v lednici ztuhnout, poté přidáme do krému nakrájené jahody. Pokud by byl krém příliš tuhý, zředíme trochou mléka nebo jogurtu. Krém není moc sladký, pokud vyžadujete sladší chuť, tak můžete lehce přisladit. Pro krémovější konzistenci krému můžete použít polotučný tvaroh nebo ricottu. Vychladlou roládu opatrně rozrolujeme, potřeme krémem a opět zarolujeme. Dáme ztuhnout do lednice, po ztuhnutí nakrájíme mokrým nožem na plátky a podáváme.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.