- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 35
- STOB recept
- Porce: 6.00
Placky můžete podávat jako přílohu k masu nebo masovozeleninové směsi. Placky můžete jíst i samostatně s jogurtovým dipem nebo je můžete třeba namazat lučinou a poklást kousky tuňáka.
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Sůl | 1 |
Olej řepkový | 10 |
Česnek | 6 |
Mouka špaldová celozrnná | 100 |
Vejce celé (syrové) | 110 |
Cuketa | 300 |
Dochucovadla:
mletý pepř
Energetická hodnota celkem: 2758 kJ
Bílkoviny (g): 30,
Tuky (g): 22,
Sacharidy (g): 84,
SAFA (g): 4,
Cukry (g): 8,
Vláknina (g): 11,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 460 kJ
Bílkoviny (g): 5, Tuky (g): 3.7, Sacharidy (g): 14, SAFA (g): 0.7, Cukry (g): 1.3, Vláknina (g): 1.8, Sůl (g): 0.2
Postup přípravy
Cuketu nastrouháme nahrubo (pokud chceme mít jemnější konzistenci, tak můžeme nastrouhat najemno nebo půl na půl). Přebytečnou vodu lehce vymačkáme. Přidáme vejce, nadrcený česnek, sůl, pepř a mouku. Důkladně promícháme, aby nám vzniklo hustší těsto (podobné jako na lívance), v případě potřeby zahustíme moukou. Na rozpálenou pánev s trochou řepkového oleje lžící tvarujeme placičky, opékáme pozvolna z obou stran dozlatova. Placky lze připravit i na plechu v troubě. Z uvedeného množství připravíte cca 18 menších placek (1 porci odpovídají cca 3 placky = cca 75 g hotových placek, pokud podáváte placky jako hlavní jídlo, porci navyšte).
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.