- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 35
- STOB recept
- Porce: 4.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Tvaroh odtučněný průměr | 125 |
Mák | 30 |
Vejce celé (syrové) | 55 |
Švestky | 120 |
Mouka špaldová celozrnná | 75 |
Krupice špaldová celozrnná | 75 |
Tvaroh tvrdý průměr | 120 |
Máslo čerstvé nesolené | 16 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 16 |
Dochucovadla:
skořice
Energetická hodnota celkem: 5246 kJ
Bílkoviny (g): 80,
Tuky (g): 34,
Sacharidy (g): 153,
SAFA (g): 11,
Cukry (g): 38,
Vláknina (g): 21,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 1312 kJ
Bílkoviny (g): 20, Tuky (g): 8.5, Sacharidy (g): 38.3, SAFA (g): 2.8, Cukry (g): 9.5, Vláknina (g): 5.3, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Tvaroh rozmícháme s vejcem a přidáme krupičku, mouku, mák a špetku soli. Vypracujeme těsto, pokud je třeba, přidáme více mouky, aby se s těstem dobře pracovalo (nebo naopak zředíme tvarohem). Z těsta si vyválíme placku tenkou asi půl centimetru, nakrájíme na čtverce a do každého zabalíme polovinu švestky. Připravené knedlíky vaříme ve vroucí vodě asi 5-8 minut dle velikosti. Knedlíky podáváme se strouhaným tvarohem, trochou rozpuštěného másla a trochou cukru (cukr lze nahradit čekankovým sirupem). Dle chuti můžeme přidat i skořici a nebo si připravit švestkový rozvar (švestky překrájíme a krátce podusíme, můžeme dochutit skořicí a trochou rumu).
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.