- Autor: Rotta
- Doba přípravy (min.): 180
- Porce: 6.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Vejce celé (syrové) | 110 |
Smetana na vaření 12% | 200 |
Eidam 30% | 200 |
Brokolice | 800 |
Brambory (syrové) | 100 |
Energetická hodnota celkem: 5539 kJ
Bílkoviny (g): 113,
Tuky (g): 67,
Sacharidy (g): 76,
SAFA (g): 41,
Cukry (g): 28,
Vláknina (g): 26,
Sůl (g): 4
Energetická hodnota na 1 porci: 923 kJ
Bílkoviny (g): 18.8, Tuky (g): 11.2, Sacharidy (g): 12.7, SAFA (g): 6.8, Cukry (g): 4.7, Vláknina (g): 4.3, Sůl (g): 0.7
Postup přípravy
Oloupané brambory si předvaříme v mírně solené vodě a poté nakrájíme na plátky. Červenou cibuli nakrájíme na kolečka. Brokolici rozdělíme na malé růžičky a povaříme v jemně osolené vodě cca 5 - 7 minut tak, aby byla brokolice tzv. pěkně na skus. Sýr nastrouháme nahrubo. Pokud je sýr příliš měkký a špatně by se strouhal, dejte ho půl hodinky před samotným strouháním do mrazáku. Sýr ztuhne a strouhání jde snadno a lehce. Nyní si vymažeme pekáček máslem a naklademe rovnoměrně první vrstvu brambor, cibule, brokolice a trochy strouhaného sýra, kterou jemně opepříme, osolíme a pokračujeme další vrstvou stejným způsobem. Když je pekáček navrstvený, posypeme vše silnou vrstvou nastrouhaného sýra, rozmícháme smetanu s vejci a špetkou muškátového oříšku a vše rovnoměrně zalijeme. Brambory s brokolicí pečeme v předehřáté troubě na 180 °C pěkně dozlatova. Brambory zapékané s brokolicí a sýrem ihned podáváme jako chutný hlavní chod.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.