- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 120
- STOB recept
- Porce: 6.00
Pokud polévku chcete podávat jako hlavní jídlo (například k večeři), doplňte ji ještě kouskem celozrnného pečiva a dalším zdrojem bílkovin - například cottagem, tvarohovou pomazánkou, šunkou nebo sýrem.
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Sůl | 3 |
Zázvor | 15 |
Cibule | 250 |
Olej řepkový | 20 |
Rajčatové pyré | 150 |
Paprika červená | 150 |
Celer řapíkatý | 150 |
Mrkev | 350 |
Fazole adzuki (v suchém stavu) | 100 |
Čočka zelená tmavá (v suchém stavu) | 100 |
Dochucovadla:
garam masala, celá skořice, čerstvý koriandr
Energetická hodnota celkem: 5135 kJ
Bílkoviny (g): 59,
Tuky (g): 25,
Sacharidy (g): 189,
SAFA (g): 3,
Cukry (g): 51,
Vláknina (g): 53,
Sůl (g): 5
Energetická hodnota na 1 porci: 856 kJ
Bílkoviny (g): 9.8, Tuky (g): 4.2, Sacharidy (g): 31.5, SAFA (g): 0.5, Cukry (g): 8.5, Vláknina (g): 8.8, Sůl (g): 0.8
Postup přípravy
Čočku i fazole předem namočíme a uvaříme doměkka (každé zvlášť, protože se vaří jinak dlouhou dobu). Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme v hrnci na řepkovém oleji dozlatova, po chvíli přidáme i na kostičky nakrájenou mrkev, najemno nakrájený zázvor, koření garam masala a celou skořici a chvíli restujeme. Podlijeme vývarem nebo vodou, přidáme rajčatové pyré, nakrájený řapíkatý celer a červenou papriku. Přivedeme k varu a vaříme cca 15 minut, aby zelenina změkla. Poté přidáme uvařené luštěniny a ještě společně prohřejeme. Dle chuti dosolíme, dokořeníme a před podáváním můžeme přidat trochu zakysané smetany nebo bílého jogurtu a posypat čerstvým koriandrem.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.