TOPlist
Sledujte nás:

Všechny recepty STOB najdete také v programu Sebekoučink!

Borůvkový koláč bez mouky s tvarohem a ovesnou drobenkou

Zpět
  • Autor: Hanka Malkova
  • Doba přípravy (min.): 60
  • STOB recept
  • Porce: 10.00

Ingredience

Dochucovadla:

vanilka

Energetická hodnota celkem: 7822 kJ

Bílkoviny (g): 101, Tuky (g): 35, Sacharidy (g): 278, SAFA (g): 9, Cukry (g): 111, Vláknina (g): 46, Sůl (g): 1

Energetická hodnota na 1 porci: 782 kJ

Bílkoviny (g): 10.1, Tuky (g): 3.5, Sacharidy (g): 27.8, SAFA (g): 0.9, Cukry (g): 11.1, Vláknina (g): 4.6, Sůl (g): 0.1

Postup přípravy

Množství ingrediencí odpovídá klasické kulaté koláčové formě. Připravíme si drobenku. Dvě třetiny vloček (cca 160 g) si nameleme, zbytek necháme vcelku. Vločky (mleté i nemleté) promícháme s 40 g cukru (cukr lze případně nahradit adekvátním množstvím nekalorického sladidla) a kypřícím práškem. Přidáme dvě malá (nebo jedno velké) vejce, zředíme trochou mléka a ručně vypracujeme drobenku. Připravíme si tvarohovou náplň. Tvaroh vyšleháme s cukrem - cca 30 g (nebo sladidlem) a menším vejcem, můžeme přidat i vanilku. Pro jemnější chuť můžeme použít polotučný nebo tučný tvaroh (je potřeba ale počítat s tím, že bude narůstat množství tuku a energetická hodnota). Koláčovou formu si vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme moukou. Přidáme cca tři čtvrtiny ovesné drobenky a namačkáme na dno formy i do okrajů. Na těsto nalijeme tvarohovou náplň, posypeme hojně borůvkami a na závěr i zbylou drobenkou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 170 stupních cca 40 minut, dokud není tvarohová vrstva ztuhlá. Hmotnost hotového koláče cca 1120 g, EH na 100 g = 780 kJ. 1 porce = kousek o hmotnosti cca 110 g.

Fotografie

Hodnocení (6 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

10. 07. 2023 20:54
Vypadá to dobře.
10. 07. 2023 18:16
Opíšu si recept, líbí se mi.

Naši partneři