- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 60
- STOB recept
- Porce: 10.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Vločky ovesné | 260 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 70 |
Vejce celé (syrové) | 150 |
Kypřící prášek do pečiva | 4 |
Mléko čerstvé polotučné (1,5 % tuku) | 60 |
Tvaroh odtučněný průměr | 350 |
Borůvky | 350 |
Dochucovadla:
vanilka
Energetická hodnota celkem: 7822 kJ
Bílkoviny (g): 101,
Tuky (g): 35,
Sacharidy (g): 278,
SAFA (g): 9,
Cukry (g): 111,
Vláknina (g): 46,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 782 kJ
Bílkoviny (g): 10.1, Tuky (g): 3.5, Sacharidy (g): 27.8, SAFA (g): 0.9, Cukry (g): 11.1, Vláknina (g): 4.6, Sůl (g): 0.1
Postup přípravy
Množství ingrediencí odpovídá klasické kulaté koláčové formě. Připravíme si drobenku. Dvě třetiny vloček (cca 160 g) si nameleme, zbytek necháme vcelku. Vločky (mleté i nemleté) promícháme s 40 g cukru (cukr lze případně nahradit adekvátním množstvím nekalorického sladidla) a kypřícím práškem. Přidáme dvě malá (nebo jedno velké) vejce, zředíme trochou mléka a ručně vypracujeme drobenku. Připravíme si tvarohovou náplň. Tvaroh vyšleháme s cukrem - cca 30 g (nebo sladidlem) a menším vejcem, můžeme přidat i vanilku. Pro jemnější chuť můžeme použít polotučný nebo tučný tvaroh (je potřeba ale počítat s tím, že bude narůstat množství tuku a energetická hodnota). Koláčovou formu si vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme moukou. Přidáme cca tři čtvrtiny ovesné drobenky a namačkáme na dno formy i do okrajů. Na těsto nalijeme tvarohovou náplň, posypeme hojně borůvkami a na závěr i zbylou drobenkou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 170 stupních cca 40 minut, dokud není tvarohová vrstva ztuhlá. Hmotnost hotového koláče cca 1120 g, EH na 100 g = 780 kJ. 1 porce = kousek o hmotnosti cca 110 g.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.