- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 60
- STOB recept
- Porce: 8.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Zeleninový vývar (čistý) | 400 |
Eidam 45% | 80 |
Mrkev | 500 |
Čočka černá beluga (v suchém stavu) | 100 |
Olej řepkový | 12 |
Kokosové mléko Light Real Thai | 400 |
Cibule | 80 |
Česnek | 8 |
Brambory pozdní | 100 |
Rajčatové pyré | 80 |
Chléb toastový bílý průměr | 120 |
Dochucovadla:
kurkuma, římský kmín, skořice, zázvor, citronová šťáva, na ozdobu červená paprika a bylinky
Energetická hodnota celkem: 6766 kJ
Bílkoviny (g): 68,
Tuky (g): 64,
Sacharidy (g): 187,
SAFA (g): 40,
Cukry (g): 43,
Vláknina (g): 40,
Sůl (g): 8
Energetická hodnota na 1 porci: 846 kJ
Bílkoviny (g): 8.5, Tuky (g): 8, Sacharidy (g): 23.4, SAFA (g): 5, Cukry (g): 5.4, Vláknina (g): 5, Sůl (g): 1
Postup přípravy
Mrkev očistíme, překrájíme a dáme péct na plech do rozpálené trouby (na 200 stupňů), můžeme lehce postříkat olejem. Upečeme doměkka (čas záleží na velikosti mrkve), necháme lehce vychladnout a pokrájíme na menší kousky. Černou čočku uvaříme doměkka. Cibuli nakrájíme nadrobno a opečeme na řepkovém oleji. Přidáme prolisovaný česnek, upečenou mrkev, na kostky nakrájenou bramboru a chvíli opečeme. Zalijeme vývarem (nebo vodou) a kokosovým mlékem, přidáme rajčatové pyré, osolíme, přidáme koření a vaříme cca 20 minut. Přidáme uvařenou čočku a prohřejeme (část čočky si můžeme nechat stranou, pokud z polévky nechceme mít úplně hladký krém). Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, do rozmixované polévky přidáme případně čočku, kterou jsme si nechali stranou. Dle potřeby dochutíme (solí a citronovou šťávou). Dle vlastní fantazie polévku dozdobíme – my jsme udělali prasátko z toustového chleba (z odřezků můžeme udělat krutóny do polévky pro dospělé), plátkového sýra a červené papriky.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.