- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 40
- STOB recept
- Porce: 5.00
Tip: Pro výraznější chuť je možné místo lučiny použít bryndzu. Poměrem lučiny a tvarohu lze upravovat tučnost pomazánky, pokud ji chcete mít méně tučnou, přidejte více tvarohu, pro jemnější chuť naopak přidejte více lučiny.
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Dýně Hokaido | 500 |
Tvaroh odtučněný průměr | 80 |
Lučina | 80 |
Česnek | 20 |
Citronová šťáva | 10 |
Dochucovadla:
tymián, chilli
Energetická hodnota celkem: 2184 kJ
Bílkoviny (g): 25,
Tuky (g): 27,
Sacharidy (g): 51,
SAFA (g): 17,
Cukry (g): 31,
Vláknina (g): 11,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 437 kJ
Bílkoviny (g): 5, Tuky (g): 5.4, Sacharidy (g): 10.2, SAFA (g): 3.4, Cukry (g): 6.2, Vláknina (g): 2.2, Sůl (g): 0.2
Postup přípravy
Dýni rozkrojíme na čtvrtiny a odstraníme semínka (pokud máme dýni hokkaido, není třeba ji loupat, ostatní druhy oloupeme). Dýni dáme na plech, dle chuti můžeme ochutit bylinkami (např. tymiánem nebo rozmarýnem), případně chilli, zakápneme olivovým olejem (olej lze případně vynechat). Na plech přidáme i celé (nevyloupané) stroužky česneku. Pečeme při 180 stupních doměkka (dle velikosti to bude trvat cca 20-30 minut), česnek vyndáme dříve, abychom ho nespálili. Upečenou vychladlou dýni rozmixujeme (část si můžeme nechat v celku na ozdobu) společně s vymáčknutými stroužky česneku, lučinou a tvarohem. Dochutíme citronovou šťávou, tymiánem a dle potřeby dosolíme. Podáváme s celozrnným pečivem, můžeme dle chuti dozdobit pečenou dýní a pažitkou nebo jarní cibulkou.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.