- Autor: Faktnevim
- Uživatelský recept
- Porce: 27.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Rozinky | 90 |
Vlašské ořechy (nesolené) | 90 |
Jablko | 1200 |
Strouhanka | 35 |
Sůl | 5 |
Ocet | 10 |
Voda | 125 |
Máslo čerstvé nesolené | 50 |
Vejce celé (syrové) | 55 |
Mouka pšeničná hladká | 300 |
Olej slunečnicový | 40 |
Dochucovadla:
Skořice
Energetická hodnota celkem: 14668 kJ
Bílkoviny (g): 65,
Tuky (g): 149,
Sacharidy (g): 452,
SAFA (g): 37,
Cukry (g): 183,
Vláknina (g): 48,
Sůl (g): 6
Energetická hodnota na 1 porci: 543 kJ
Bílkoviny (g): 2.4, Tuky (g): 5.5, Sacharidy (g): 16.7, SAFA (g): 1.4, Cukry (g): 6.8, Vláknina (g): 1.8, Sůl (g): 0.2
Postup přípravy
Mouku, vejce, olej, sůl, teplou vodu a ocet hněteme v robotu hákem minimálně 10 minut. Pak necháme těsto alespoň 30 minut v teple odležet. Těsto rozdělíme na 3 díly a z každého uděláme jeden štrúdl na délku plechu. Je možné část těsta zamrazit a použít jindy. každý kousek těsta trochu rozválíme na obdélník, aby se nám lépe vytahovalo. Pak ho na utěrce vytáhneme do tenoučké placky. Na počátku si pomůžeme hřbety rukou, které dáme pod těsto a roztahujeme ho. Těsto do 2/3 posypeme nasucho opraženou strouhankou, na plátky nastrouhanými jablky, ořechy, rozinkami a skořicí, můžeme i pokapat trochou rumu. Pak závin pomocí utěrky stočíme a přesuneme na plech s pečicím papírem. Volnou část těsta před dotočením potřeme rozpuštěným máslem a stočený štrúdl nakonec také. Pečeme při 180°C na horkovzduch do zlatova.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.