- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 70
- STOB recept
- Porce: 20.00
Chlebíček je díky banánu a sušenému ovoci sám o sobě sladký a není nutné ho doslazovat. Můžete ho libovolně obměňovat - použít různé druhy sušeného ovoce, ořechů a semínek nebo můžete přidat i pokrájenou hořkou čokoládu.
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Vločky ovesné | 40 |
Vejce celé (syrové) | 110 |
Sůl | 1 |
Rozinky | 30 |
Olej řepkový | 50 |
Mouka pšeničná polohrubá | 200 |
Mouka ječná celozrnná | 100 |
Mléko čerstvé polotučné (1,5 % tuku) | 150 |
Kypřící prášek do pečiva | 12 |
Kešu (nesolené) | 80 |
Datle sušené | 40 |
Brusinky sušené | 30 |
Banán | 250 |
Dochucovadla:
vanilka, skořice
Energetická hodnota celkem: 12057 kJ
Bílkoviny (g): 72,
Tuky (g): 108,
Sacharidy (g): 400,
SAFA (g): 18,
Cukry (g): 122,
Vláknina (g): 33,
Sůl (g): 2
Energetická hodnota na 1 porci: 603 kJ
Bílkoviny (g): 3.6, Tuky (g): 5.4, Sacharidy (g): 20, SAFA (g): 0.9, Cukry (g): 6.1, Vláknina (g): 1.7, Sůl (g): 0.1
Postup přípravy
Zralé banány rozmixujeme na kaši. V jedné míse smícháme suché ingredience - oba druhy mouky (různé druhy mouky lze kombinovat), jemné vločky a kypřicí prášek, přidáme i skořici, špetku soli a vanilku. V druhé míse promícháme vejce, olej a mléko, na závěr přidáme i banánové pyré. Vše smícháme dohromady a na závěr přidáme pokrájené ořechy a sušené ovoce. Těsto vlijeme do formy na chlebíček (kterou si předem vymažeme a vysypeme) a pečeme na 175 stupňů cca 40 minut. Hmotnost hotového chlebíčku 1030 g, energetická hodnota na 100 g = 1170 kJ. Chlebíček podáváme s jogurtem nebo tvarohem pro doplnění bílkovin.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.