- Autor: hakykralova
- Uživatelský recept
- Porce: 12.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Droždí | 7 |
Mouka pšeničná hladká | 500 |
Mouka špaldová celozrnná | 250 |
Voda, minerální vody bez příchutě | 375 |
Dochucovadla:
sůl, kmín
Energetická hodnota celkem: 11429 kJ
Bílkoviny (g): 88,
Tuky (g): 10,
Sacharidy (g): 553,
SAFA (g): 2,
Cukry (g): 12,
Vláknina (g): 50,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 952 kJ
Bílkoviny (g): 7.3, Tuky (g): 0.8, Sacharidy (g): 46.1, SAFA (g): 0.2, Cukry (g): 1, Vláknina (g): 4.2, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Smícháme ve velké míse mouku, sušené droždí, sůl a kmín. Do takto zamíchané směsi přilijeme vlažnou vodu a mícháme, až se vše spojí. Množství vody je třeba upravit podle toho, jak se daří suché směsi s ní spojit, takže jí může být méně, ale i o něco více. Těsto necháme v míse, můžeme (ale nemusíme) zasypat hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 8-12 hodin kynout. A v tom je ten fígl, proč chleba bez hnětení - dlouhé kynutí nahradí hnětení. Proto také těsto připravujeme buď večer a pečeme druhý den ráno, nebo si ho připravíme ráno před odchodem do práce a pečeme večer (příprava těsta zabere cca 5 minut práce. Po vykynutí vyndáme těsto na pomoučněný vál a vytáhneme ho na placku silnou cca 3-4 cm. Přikryjeme a necháme 15 minut odpočívat. Pak těsto překládáme, a to tak, že na třetiny - jak shora a zdola, tak z obou stran. Můžeme dále "vymodelovat" do žádaného tvaru (kulatý, veka) a opět necháme cca 20 minut odpočívat. To už ale zapneme troubu na 230°C a dáme do ní nádobu i s víkem, ve které budeme chleba péci. Když máme vše takto připraveno, tak přendáme těsto do této vyhřáté nádoby, potřeme slanou vodou, přiklopíme a cca 30 minut pečeme. Poté sundáme víko a chléb dopečeme cca 15 minut odkrytý. (Můžeme přidat semínka)
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.